PageRank - από την θεωρία στην πράξη (1)

PageRank
Το PageRank αποτελεί την τιμή μίας πολύπλοκης μαθηματικής συνάρτησης που  γράφτηκε από τους ιδρυτές του Google Sergey Brin και Lawrence Page την  εποχή που ήταν ακόμα φοιτητές στο πανεπιστήμιο Stanford στις Η.Π.Α. Η ίδια η  Google μάλιστα ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης του πανεπιστημίου Stanford. Με  απλά λόγια το PageRank είναι ένα μέτρο του πόσο σημαντική είναι μία σελίδα. Η τιμή  του PageRank μίας σελίδας εξαρτάται από το PageRank κάθε σελίδας που έχει  σύνδεσμο προς τη σελίδα που μας ενδιαφέρει. 





Στο σύγγραμμά τους που παρουσιάζει την μηχανή αναζήτησης Google, οι Brin και  Page αναφέρουν για το PageRank:
* Το ποσό του PR που μεταφέρεται εξαρτάται από έναν παράγοντα ανίας (dampening factor) που ορίζεται ως η πιθανότητα ο ιστότοπος που  επισκέπτεται ένας χρήστης να του προκαλέσει βαρεμάρα. Γενικά η τιμή αυτού  του παράγοντα ανίας είναι 0,85.

* Όσες περισσότερες εξωτερικές συνδέσεις έχει αυτός ο ιστότοπος τόσο  λιγότερο PR θα μεταφερθεί από την σελίδα που υπάρχουν οι σύνδεσμοι σε  κάθε μία από τις εξωτερικές ιστοσελίδες. Για να υπολογίσετε το ποσό του PR  που μεταφέρεται στις εξωτερικές σελίδες διαιρέστε το πραγματικό PageRank (θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτό) 0ε τον αριθμό  εξερχόμενων συνδέσμων και πολλαπλασιάστε το με τον παράγοντα ανίας.
* Κάντε τον παραπάνω υπολογισμό για κάθε σελίδα που έχετε σύνδεσμο προς μία δική σας για να υπολογίσετε το PageRank σας.  Αν και η ακριβής μορφής της συνάρτησης για την εξαγωγή του PageRank που  χρησιμοποιεί το Google δεν είναι γνωστή βασίζεται στην αρχική συνάρτηση των Brin  και Page:
PR(A) = (1Vd)/N + d (PR(B)/L(B) + ... + PR(n)/L(n))

Όπου PR(A) το PageRank της σελίδας που μας ενδιαφέρει, d ο παράγοντας ανίας, Ν  ο αριθμός των σελίδων, PR(B) … PR(n) το PageRank κάθε σελίδας και L(B) … L(n) ο  αριθμός των συνδέσμων που έχει κάθε σελίδα.
Το πραγματικό PageRank
Το PageRank που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ως μία κλίμακα από το 1 ως το 10  δεν είναι το πραγματικό PageRank ενός ιστότοπου αλλά η λογαριθμική τιμή του (λογάριθμος με βάση το 10) . Το πραγματικό PageRank είναι ένας μεγάλος  αριθμός με αρκετά ψηφία. Επειδή η χρήση τόσο μεγάλων αριθμών δεν είναι πρακτική  χρησιμοποιούμε το λογάριθμο τού πραγματικού PageRank ως PageRank. Αυτό  σημαίνει πως ένας ιστότοπος με PR 6 έχει 10 φορές υψηλότερο PageRank από έναν  ιστότοπο με PR 5 και 100 φορές υψηλότερο PageRank από έναν άλλον με PR 4.

Πραγματικό PageRank                       PageRank (τιμή λογαρίθμου)
10                                                                            1
100                                                                          2
1.000                                                                       3
10.000                                                                     4
100.000                                                                   5
1.000.000                                                                6
10.000.000                                                              7
100.000.000                                                            8
1.000.000.000                                                         9
10.000.000.000                                                       10






Ας υποθέσουμε ότι δύο ιστότοποι έχουν πραγματικό PageRank 1.000.000 και  3.000.000 αντίστοιχα. Η λογαριθμική τιμή του PR που χρησιμοποιεί το Google θα  είναι και για τους δύο ιστότοπους 6 καθώς γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα κάτω  και δεν εμφανίζονται δεκαδικά. Άρα βλέπουμε πως το PageRank του Google δεν είναι  και τόσο ακριβές αφού ο δεύτερος ιστότοπος έχει κατά 200% μεγαλύτερο  πραγματικό PageRank σε σχέση με τον πρώτο και παρόλα αυτά εμφανίζονται με το  ίδιο PageRank (6). Κάτι άλλο που εύκολα συμπεραίνουμε είναι πως όσο μεγαλύτερο PageRank έχει ένας  ιστότοπος τόσο δυσκολότερο είναι να το  αυξήσει. Είναι σαν να ανεβαίνουμε μία σκάλα με 10 σκαλιά που κάθε σκαλί είναι 10  φορές ψηλότερο από το προηγούμενο. Γι αυτό ξανά-τονίζουμε, ότι η αποκομιδή των  αποτελεσμάτων της βελτιστοποίησης για SEO δεν είναι για ανυπόμονους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου