Συμβουλές για επιτυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο (2)

Ακόμα 11 συμβουλές για το ηλεκτρονικό εμπόριο από την ίδια πηγή.

1) Τηλεφωνήστε στους πελάτες που ολοκλήρωσαν την αγορά. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να τους ευχαριστήσετε και να επιβεβαιώσετε την συναλλαγή.
Τα πάντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι θέμα αξιοπιστίας. Με κινήσεις σαν και αυτή χτίζετε σχέσεις με τους πελάτες και αξιοπιστία στον χώρο.
2) Αν χρησιμοποιείτε το pay per click (PPC) advertising, αντί να κατευθύνετε τις διαφημίσεις στην κεντρική σελίδα του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, κατευθύνετέ τις προς την σελίδα που πουλάει το προϊόν που διαφημίζετε.
Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο λάθος στο PPC advertising. Αν διαφημίζεστε για την λέξη-κλειδί «κάρτες γραφικών», θα πρέπει να κατευθύνετε την διαφήμιση στην σελίδα που απευθύνεται στις κάρτες γραφικών και όχι στην κεντρική σελίδα του website.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε pay per click advertising.




3) Ενθαρρύνετε τις επιπλέον αγορές με την μέθοδο του up selling. Ο πελάτης που μόλις έχει αγοράσει κάτι από εσάς, είναι πολύ πιθανό να αγοράσει και ένα συμπληρωματικό προϊόν ξοδεύοντας λίγα επιπλέον χρήματα.
Είναι καθαρά θέμα momentum, θέμα ψυχολογίας της στιγμής. Είναι σαν να θέλετε να αγοράσετε ένα burger και μόλις το παραγγείλετε ο ταμίας να σας πει: θέλετε και πατάτες για επιπλέον 1 ευρώ; Αρκετοί θα πουν ναι.
4) Στις παραγγελίες που αντιμετωπίζετε προβλήματα, ενημερώστε τους πελάτες για την κατάσταση πριν σας το ζητήσουν αυτοί.
Είπαμε πως τα πάντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το χτίσιμο των σχέσεων και οι εδραίωση της αξιοπιστίας. Δεν γίνεται όλα να πηγαίνουν καλά και οι πελάτες το αναγνωρίζουν και το καταλαβαίνουν.
5) Αποστείλετε τα προϊόντα γρήγορα και με την ταχύτερη μέθοδο. Μην ξεχνάτε πως ο πελάτης μετά την αγορά περιμένει με ανυπομονησία το προϊόν.
Το θέμα είναι πως ο πελάτης δεν έχει συνηθίσει να περιμένει. Πριν την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνήθιζε να πληρώνει και να έχει ταυτόχρονα στα χέρια του το προϊόν. Όσο πιο γρήγορα το παραλάβει, τόσο πιο ευγνώμων θα είναι.
6) Αν πουλάτε προϊόντα κάποιας drop-ship εταιρίας, αλλάξτε ένα γράμμα από το όνομα του προϊόντος.
Επειδή στα προϊόντα των drop shipping εταιριών μπορεί να υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός, αλλάζοντας ελαφρώς το όνομα του προϊόντος, διαχωρίζετε την θέση σας από τους υπόλοιπους. Το drop shipping αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδο προώθησης προϊόντων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην σελίδα για το eBay.
7) Βρείτε το σωστό προϊόν να προωθήσετε. Το ιδανικό προϊόν είναι αυτό που έχει ζήτηση και όχι πολύ μεγάλο ανταγωνισμό.
Μπορείτε να δείτε την ζήτηση για ένα προϊόν, κάνοντας μία έρευνα για τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το προϊόν, όπως περιγράφεται στην σελίδα keyword analysis. Επίσης μπορείτε να μετρήσετε τον ανταγωνισμό όπως περιγράφεται στην σελίδα competition analysis.
8) Να είστε υπομονετικοί με τους δύσκολους πελάτες, γιατί στο τέλος γίνονται οι πιο πιστοί οπαδοί.
Οι πιστοί πελάτες είναι η βάση και το στήριγμα κάθε ηλεκτρονικού καταστήματος. Αυτοί είναι που θα σας στηρίξουν με παραγγελίες όταν δεν υπάρχει κίνηση και αυτοί είναι που θα προωθήσουν το website σας μιλώντας για αυτό σε φίλους και συγγενής (viral marketing).
9) Αν πουλάτε κάποιο προϊόν που διατίθεται σε πολλά χρώματα, παρουσιάστε φωτογραφίες όλων των χρωμάτων. Αν έχετε ένα link που να δείχνει την φωτογραφία μεγαλύτερη, φροντίστε η φωτογραφία να είναι όντως μεγαλύτερη και όχι η ίδια σε ένα νέο παράθυρο.
Γενικά, αφιερώστε χρόνο στις λεπτομέρειες. Είναι πολύ σημαντικό το ηλεκτρονικό σας κατάστημα να δείχνει προσεγμένο και επαγγελματικό. Όταν ο πελάτης διαπιστώνει πως έχετε ξοδέψει πολύ χρόνο και κόπο στο website σας, αντιλαμβάνεται πως το πιστεύετε, άρα πιστεύετε και τα προϊόντα που πουλάτε.
10) Κάντε δοκιμές, δείτε τι δουλεύει και σταματήστε να ασχολείστε με ότι δεν δουλεύει.
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές του internet marketing που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Κάποιες από αυτές θα δουλέψουν και κάποιες όχι. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το είδος του ηλεκτρονικού καταστήματος, τους πελάτες που εκφράζει και στοχεύει, αλλά και από την ένταση και το είδος του ανταγωνισμού.
11) Τελευταίο και πιο σημαντικό. Προσφέρετε πολύ ποιοτική υπηρεσία, μεγαλύτερη από την χρηματική αξία που ζητάτε.
Είναι ο μόνος τρόπος να βγάλεις χρήματα και να δημιουργήσεις μία επιχείρηση που να αντέχει στον χρόνο. Προωθήστε πολύ ποιοτικά προϊόντα, φερθείτε στον πελάτη σας με σεβασμό και θα πετύχετε.
Αυτή είναι και η πραγματική φύση του χρήματος. Αν θέλετε να κερδίσετε αρκετά χρήματα, από όποια επιχειρηματική δραστηριότητα και αν ασχοληθείτε, θα πρέπει να προσφέρετε υπηρεσία και να προσθέσετε αξία στην ζωή του πελάτη, μεγαλύτερη από την χρηματική αξία που ζητάτε.
Το viral marketing, το οποίο είναι από τις ποιο σημαντικές μορφές marketing που υπάρχουν, θα σας ανταμείψει. Επικεντρωθείτε στο πως θα δώσετε και όχι στο πώς να πάρετε και το χρήμα θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου