Λειτουργία μηχανών αναζήτησης

Αρχικά,  μια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί προγράμματα όπως είναι οι «αράχνες», spiders  ή web crawlers,  οι οποίοι αυτόματα ανακαλύπτουν τις διάφορες ιστοσελίδες του Παγκοσμίου Ιστού,  ακολουθώντας όλους τους υπερσυνδέσμους που εντοπίζουν.  Τα περιεχόμενα κάθε ιστοσελίδας αναλύονται και η πληροφορία αυτή,  που εξάγεται από τις επικεφαλίδες,  το κείμενο,  την μετα-πληροφορία κ.α,  αποθηκεύεται στις βάσεις των μηχανών αναζήτησης και κατατάσσεται.  Όταν ο χρήστης πραγματοποιήσει μια αναζήτηση με βάση λέξεις ή φράσεις κλειδιά, του επιστρέφονται οι ιστοσελίδες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη συσχέτιση με την αναζήτηση του.  Καθώς στα κριτήρια αναζήτησης του μπορεί να ανταποκρίνονται σε χιλιάδες ιστοσελίδες,  κάθε μηχανή αναζήτηση χρησιμοποιεί ειδικούς αλγορίθμους οι οποίοι αξιολογούν και βαθμολογούν τις διάφορες ιστοσελίδες ώστε να τις παρουσιάσουν με συγκεκριμένη σειρά στην λίστα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης.




 
Η κατάταξη πραγματοποιείται συνήθως ανάλογα με την συνάφεια των κριτηρίων του χρήστη με το περιεχόμενο των ιστοσελίδων. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται στην βιβλιογραφία ως οργανικά ή φυσικά αποτελέσματα. Επιπλέον των αποτελεσμάτων αυτών μπορεί να εμφανίζονται και ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τις τεχνικές πληρωμένης συμπερίληψης και πληρωμής με βάση τον αριθμό επισκέψεων. Αν και κάθε μηχανή αναζήτησης επιστρέφει χιλιάδες αποτελέσματα, έχει αποδειχθεί ότι οι τελικοί χρήστες επισκέπτονται μόνο τα αρχικά. Σκοπός των τεχνικών7 βελτιστοποίησης μέσω των μηχανών αναζήτησης είναι η βελτίωση της θέσης και του πλήθους εμφάνισης μιας ιστοσελίδας στα φυσικά αποτελέσματα μιας αναζήτησης, για διάφορες λέξεις και φράσεις κλειδιά. Έχει αποδειχθεί ότι οι SEO τεχνικές επιτυγχάνουν να αυξήσουν τόσο το πλήθος όσο και την ποιότητα των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας, οι οποίοι είτε προβαίνουν σε αγορές είτε ζητούν κι άλλες πληροφορίες. Για το λόγο αυτό, διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στον χώρο του Παγκόσμιου Ιστού,  περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης κατά τον αρχικό σχεδιασμό της ιστοσελίδας τους. Οι υπηρεσίες βελτιστοποίησης κατατάσσονται στις υπηρεσίες προώθησης προϊόντων, marketing, και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας επιχείρησης της οποίας αγοραστικό κοινό είναι και οι χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού. Καθώς, οι τεχνικές της πληρωμένης συμπερίληψης και της πληρωμής με βάση τον αριθμό επισκέψεων μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται στον τομέα της βελτιστοποίησης μέσω των μηχανών αναζήτησης για να διαφημίσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.


Οι SEO  τεχνικές διαχωρίζονται σε καλόβουλες, "white hat SEO"  και σε κακόβουλες, "black hat SEO". Οι πρώτες είναι αυτές οι οποίες είναι αποδεκτές από τις διάφορες μηχανές αναζήτησης και περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των περιεχομένων και της δομής μιας ιστοσελίδας.  Οι black hat SEO χρησιμοποιούν ορισμένες μη αποδεκτές τεχνικές όπως είναι οι cloaking και spamdexing

2 σχόλια :

  1. Καλημέρα πολύ ενημερωτικό το blog σου, υπάρχουν όντος πολλοί τρόποι να βγάλεις χρήματα από το ιντερνετ, θα ήθελα να βγάλω και εγώ χρήματα έστω και λίγα ,αλλά σίγουρα να σε ρωτήσω εσύ δοκίμασες κάποιο από αυτά ? υπαρχή κάποιο να μου προτείνεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τους τρόπους που υπάρχουν, δεν έχω αναφερθεί ακόμα ούτε στους μισούς. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία για να βγάλεις λεφτά, θα πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά (να βγάλεις τα μάτια σου στην οθόνη). Μόνο τότε θα έχεις αποτέλεσμα. Εγώ τα έχω δοκιμάσει όλα και έχω καταλήξει σε 2-3 από αυτά. Δεν έχει νόημα να σου πω με τι ασχολούμαι εγώ, γιατί μπορεί να μην κάνει για σένα. Ο καθένας έχει τις δικές του προδιαγραφές και προσόντα.
    Έχει 5 άρθρα στο μπλογκ μου (λεφτά από το ίντερνετ 1,2,3,4,5), διάβασε τα για να καταλάβεις τι προσπαθώ να σου πω τώρα περιληπτικά και μετά διάλεξε κάτι που να σου αρέσει πραγματικά και να σε γεμίζει. Αν καταλήξεις και θελήσεις βοήθεια για κάτι, ρώτα με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή