Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το Quality Score στο AdWords

Το quality score διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των εξής παραγόντων:
Την σελίδα που κατευθύνει η διαφήμιση (landing page)
Τις keywords
Το κείμενο των διαφημίσεων
Το Click Trough Rate (CTR) και
Την προϊστορία




Ας δούμε κάθε ένα από αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά.

Η Landing Page

 Η σελίδα ή το website ή blog στο οποίο κατευθύνει η διαφήμιση, πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Οι opt in pages με λίγα bullet points και μια φόρμα εγγραφής δεν είναι πλέον και ότι καλύτερο για το quality score, σε σχέση με τις υπόλοιπες pay per click πλατφόρμες.

Δεν λέω ότι είναι κάτι απαγορευτικό, απλά θα πληρώνετε κάπως ακριβότερο click σε σχέση με ένα ποιοτικό website ή blog. Αν σοφά θέλετε να δημιουργήσετε μία email λίστα, καλύτερα κάντε το μέσα από ένα blog. Στις άλλες pay per click πλατφόρμες δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Όσο σχετικότερη είναι η landing page με τις keywords και την διαφήμιση, τόσο υψηλότερο quality score θα έχετε. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Google keyword tool και αντί να εισάγετε μία keyword και να πάρετε συνώνυμες ή σχετικές με αυτή keywords, να εισάγετε το website που θέλετε να διαφημίσετε και να δείτε ποιες keywords θεωρεί η Google πως είναι σχετικές με το συγκεκριμένο website.
Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε για ποιες keywords θα πρέπει να διαφημιστείτε. Επίσης μην κατευθύνετε όλες τις διαφημίσεις στην κεντρική σελίδα του website. Αν για παράδειγμα έχετε ένα e-shop που πουλάει κοσμήματα, τότε την διαφήμιση για την keyword «σκουλαρίκια», κατευθύνετέ την στην ανάλογη σελίδα του website.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε πως οι keywords είναι σχετικές με τα περιεχόμενα της εκάστοτε landing page. Κάτι που βοηθάει επιπλέον, είναι η παρουσία ενός site map, μίας σελίδας όρων χρήσης και ενός link επικοινωνίας.


Οι Keywords

 Όπως έχω αναφέρει ήδη, οι keywords θα πρέπει να είναι σχετικές με την σελίδα στην οποία κατευθύνει η διαφήμιση. Επίσης θα πρέπει να είναι σχετική με το κείμενο της διαφήμισης. Εδώ προτείνω να αντιμετωπίσετε διαφορετικά το search από το display network. Στο search network, για να είναι η keyword όσο το δυνατόν σχετικότερη με την διαφήμιση, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ad group για κάθε μεμονωμένη keyword.
Αυτό σημαίνει πως για κάθε keyword θα αντιστοιχεί και μία διαφορετική διαφήμιση, η οποία θα έχει στον τίτλο ή στην περιγραφή της την συγκεκριμένη keyword. Για παράδειγμα, στην keyword «προώθηση blog», θα αντιστοιχεί μία διαφήμιση που ο τίτλος της οποίας θα είναι κάπως έτσι: «Όλα για την προώθηση blog» ή κάτι αντίστοιχο. Αν η keyword είναι πολύ μεγάλη ή δεν βολεύει να μπει στον τίτλο, βάλτε την στην περιγραφή.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε πως σε όλες τις keywords θα αντιστοιχούν σχετικές διαφημίσεις. Επίσης το CTR αυξάνεται, αφού η διαφήμιση ταιριάζει απόλυτα με την keyword που ο χρήστης έχει εισάγει στην Google, με αυτό δηλαδή που ψάχνει.
Στο display network τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Όπως αναφέρω και στην σελίδα για το display network, κάθε ad group θα πρέπει να περιέχει έναν μικρό αριθμό από keywords που έχουν την ίδια βάση. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στην Google την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να μπορεί να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με την διαφήμιση websites.


Το κείμενο των διαφημίσεων

 Όπως καταλαβαίνετε, το τι θα γράφει η διαφήμιση είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το κείμενο, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι σχετικό με τις keywords, θα πρέπει να τραβάει το βλέμμα και κατά επέκταση να κερδίζει το click.
Το κείμενο θα προσδιορίσει το CTR της διαφήμισης. Για να πετύχετε το υψηλότερο δυνατό CTR, θα πρέπει να μπείτε στην διαδικασία του split testing. Μην τρομάζετε δεν είναι τίποτα δύσκολο απλά είναι λίγο χρονοβόρο.
Split testing στο pay per click advertising, σημαίνει προβάλω 2 διαφορετικές διαφημίσεις για την ίδια keyword και παρατηρώ ποια αποδίδει καλύτερα. Αυτό που προτείνω να κάνετε είναι να γράψετε 10 διαφορετικές διαφημίσεις, αν όχι για κάθε keyword, τότε για τις κυριότερες και να δοκιμάσετε 2 από αυτές.
Όταν διαπιστώσετε ποια έχει το χαμηλότερο CTR, διαγράψτε την και αντικαταστήστε την με μία από τις υπόλοιπες που έχουν μείνει. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να βρείτε αυτή με το υψηλότερο CTR. Πρόκειται για ελαφρώς χρονοβόρα διαδικασία, όμως φοβάμαι πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Το ίδιο πρέπει να κάνετε και για το display network. Τεστάρετε διαφορετικές διαφημίσεις για κάθε ad group, μέχρι να δείτε ποια αποδίδει καλύτερα.


Το CTR

 Το CTR είναι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο από όλους το quality score. Όσο αυξάνεται το CTR των διαφημίσεών σας, τόσο θα μειώνεται και το ποσό που θα πληρώνετε για να βρίσκεστε στην πρώτη θέση της κατάταξης. Το υψηλό CTR σημαίνει αυτόματα πως οι διαφημίσεις σας είναι εναρμονισμένες με την μηχανή αναζήτησης της Google. Επίσης για την Google σημαίνει χρήμα. Όσα περισσότερα clicks δέχεται μία διαφήμιση, τόσα περισσότερα χρήματα αυτή κερδίζει.

Έτσι ανταμείβει το υψηλό CTR, με χαμηλό CPC και μία καλύτερη θέση στην κατάταξη. Από την άλλη ευνοείται και ο χρήστης της Google, από την στιγμή που βρίσκει εύκολα αυτό που θέλει. Όταν μάλιστα η διαφήμιση συνδυάζεται με μία ποιοτική landing page, έχουμε το πακέτο που η Google θέλει να βλέπει.


Η προϊστορία

Εκτός από όλα αυτά που έχουμε συζητήσει, μεγάλο ρόλο στο quality score παίζει και η προϊστορία του λογαριασμού στο Adwords. Αν χρησιμοποιείτε το Adwords και φοβάστε πως ο λογαριασμός σας δεν έχει το καλύτερο δυνατό quality score, σας προτείνω να δημιουργήσετε έναν νέο. Μία επιλογή που έχετε είναι να δημιουργήσετε έναν δοκιμαστικό λογαριασμό και έναν κανονικό. Χρησιμοποιήστε τον δοκιμαστικό λογαριασμό και όταν καταλήξετε στις keywords και τις διαφημίσεις που δίνουν το υψηλότερο CTR, μπορείτε να τις μεταφέρετε στον κανονικό σας λογαριασμό.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μία νέα αλλά βελτιστοποιημένη καμπάνια που θα παρουσιάζει αυτόματα υψηλό CTR.
Καταλαβαίνετε πλέον πόσο σημαντικό είναι το quality score για την Google. Μπορεί σε σχέση με τις υπόλοιπες pay per click πλατφόρμες να μοιάζει με μπελά, όμως κάνει νομίζω ότι μπορεί για να διαφυλάξει την ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, τα οποία είναι ούτως ή άλλως υπεύθυνα για την θέση που έχει σήμερα σαν οργανισμός στην παγκόσμια οικονομία.




ΠΗΓΗ: economyenergy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου