Συμβουλές για επιτυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο

11 συμβουλές για το ηλεκτρονικό εμπόριο (δανεισμένες από το economenergy).

1) Το website σας πρέπει να φαίνεται πολύ επαγγελματικό. Διαθέστε κάποια χρήματα σε έναν επαγγελματία web designer, αφού πρώτα ζητήσετε να δείτε προηγούμενες δουλειές του και μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι από αυτές.
Προσοχή μεγάλη γιατί συνήθως ότι πληρώνει παίρνεις και τώρα τελευταία έχει πάρει το μάτι μου διαφημίσεις από web designers, που υπόσχονται να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, έναντι ενός ποσού πραγματικά αστείου. Βεβαιωθείτε πως ξέρει τι κάνει πριν αποφασίσετε να τον προσλάβετε.




2) Όταν προσπαθείτε να περιγράψετε ένα προϊόν που πουλάτε, προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερα και προσφέρετε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε.
Βάλτε στον εαυτό σας στην θέση του επισκέπτη. Τι ερωτήσεις μπορεί να έχει όταν σκέφτεται να αγοράσει το προϊόν; Προσπαθήστε να απαντήσετε όσες περισσότερες από τις ερωτήσεις αυτές, μέσα από την περιγραφή σας.
Μην ξεχνάτε πως σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ο πελάτης δεν μπορεί να αγγίξει, να δει και να αισθανθεί το προϊόν και αυτό είναι ένα μειονέκτημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε.
3) Ζητήστε από τον web designer ή programmer ή οτιδήποτε, να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα σαν το Google Analytics, με το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε τους επισκέπτες του e-shop σας.
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ανακαλύψετε ποιες είναι οι σελίδες που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό εξόδου από το website σας και να τις κινηθείτε αναλόγως. Αν ανακαλύψετε πως αυτό το ποσοστό εξόδου οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο λόγο, μπορείτε να τις διορθώσετε και να αυξήσετε τις πωλήσεις.
4) Δημιουργήστε ένα τηλεφωνικό κέντρο της μορφής 0800# χωρίς χρέωση, ακόμα και αν πρόκειται για επιχείρηση το ενός ατόμου και είστε εσείς που απαντάτε στα τηλέφωνα.
Με αυτόν τον τρόπο αποκτάτε μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια του πελάτη και δημιουργείτε μία αίσθηση ασφάλειας. Ο πελάτης μπορεί να μην σας τηλεφωνήσει ποτέ, όμως μόνο που γνωρίζει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κάνει, είναι σημαντικό και τον καθησυχάζει.
5) Απαντήστε στα emails μέσα σε 8 ώρες. Αν αργήσετε να απαντήσετε είναι πολύ πιθανόν να τον χάσετε για πάντα.
Οι καταναλωτές όταν αποφασίσουν να αγοράσουν ένα προϊόν δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν πολύ. Αν καθυστερήσετε είναι πολύ πιθανόν να το αγοράσει από τον ανταγωνισμό.
6) Εκμεταλλευτείτε το affiliate marketing. Είναι η καλύτερη μέθοδος προώθησης ιστοσελίδων. Το eBay το διαθέτει, το Amazon, γιατί όχι και το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα.
Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το affiliate marketing και πως λειτουργεί, θα εκπλαγείτε από τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η μέθοδος προώθησης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στον τομέα του affiliate marketing.
7) Δημιουργήστε μία λίστα στην κεντρική σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματός σας, με τα πιο δημοφιλή προϊόντα. Φυσικά η λίστα αυτή θα ανανεώνεται αυτόματα από το σύστημα.
Έχει αποδειχτεί πως μια τέτοια κίνηση βοηθάει στις πωλήσεις, από την στιγμή που ο πελάτης θα μπορεί να δει αμέσως τα πιο δυνατά σας κομμάτια. Από την στιγμή που τα πιο δυνατά σας κομμάτια είναι αυτά που σας δίνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, είναι φυσικό να προσπαθήσετε να τα προβάλλετε, όσο το δυνατόν περισσότερο.




8) Κάντε προσφορές. Οι προσφορές είναι πολύ σημαντικό εργαλείο προώθησης, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης που το χρήμα δεν κυκλοφορεί και οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν.
Πρέπει να σχεδιάσετε τις προσφορές σας ξεχωριστά. Προσφορές για πελάτες που αγοράζουν πρώτη φορά από εσάς, για πελάτες που έχουν αγοράσει στο παρελθόν και τις προσφορές για τους πιστούς πελάτες σας.
9) Δώστε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα το προσωπικό σας στίγμα και χαρακτήρα. Φέρτε τον πελάτη πιο κοντά δείχνοντάς του ποιος είστε.
Το διαδίκτυο είναι ψυχρό. Το να μεταδώσετε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα την προσωπικότητά σας είναι πρόκληση. Ξεκινήστε από την σελίδα «ποιοι ήμαστε» ή ?about us? και δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για εσάς.
10) Χρησιμοποιήστε την δύναμη του email marketing δημοσιεύοντας ένα newsletter.
Το email marketing αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων. Ένα καλό σημείο για να ζητήσετε το email του πελάτη, είναι μετά την αγορά του προϊόντος και κατά την εμφάνιση της thank you page.
Για περισσότερες πληροφορίες για το email marketing δείτε internet marketing.
11) Τηλεφωνήστε σε αυτούς που έφυγαν από την σελίδα παραγγελίας, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της αγοράς.
Πρόκειται για μία πολύ αποτελεσματική τακτική. Κατά την διάρκεια του checkout, χρησιμοποιήστε 2 πεδία για να συγκεντρώσετε το όνομα και το τηλέφωνο του πελάτη και στην συνέχεια τηλεφωνήστε σε αυτούς που δεν ολοκλήρωσαν την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου