Mystery shopper

Το mystery shopping τείνει να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος για την εταιρίες που θέλουν να αξιολογήσουν την επιχείρηση τους, τους εργαζόμενους τους και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Αν και οι απόψεις για την αποτελεσματικότητα του είναι αντικρουόμενες, οι εταιρίες που το εμπιστεύονται συνεχώς αυξάνονται και αυτό δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια ο κλάδος θα έχει άνθιση.




Τι είναι όμως το mystery shopping και πως μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήματα ως mystery shopper;
Ας υποθέσουμε ότι η Goody's θέλει να τεστάρει την συμπεριφορά των υπαλλήλων της απέναντι στους πελάτες, σε όλα τα καταστήματα της. Είναι κάτι που φαντάζει αδύνατο θεωρητικά και μόνο δειγματοληπτικά ή μέσω έρευνας αγοράς θα μπορούσε να συλλέξει κάποια στοιχεία, για κάποια από τα καταστήματα της. Μπορεί όμως να απευθυνθεί σε μια εταιρία mystery shopping, η οποία θα αναλάβει να στείλει σε όλα τα υποκαταστήματα πελάτες οι οποίοι θα δώσουν βάση στην συμπεριφορά των εργαζομένων, θα αναφέρουν στην εταιρία την εμπειρία τους, η εταιρία θα συλλέξει όλα τα αποτελέσματα, θα τα δώσει στην Goody's και αυτή με την σειρά της θα τα αξιολογήσει. Οι πελάτες αυτοί (mυstery shoppers) θα πληρωθούν για την δουλειά που έκαναν, βάση ενός προσυμφωνημένου ποσού.

Πως δουλεύει το σύστημα
Οι Mystery shopping εταιρίες έχουν την δομή που έχουν και τα Affiliate Networks. Η ιστοσελίδα τους είναι χωρισμένη σε δύο βασικά κομμάτια. Το ένα των πελατών και το άλλο των συνεργατών. Από την μία ψάχνουν πελάτες που να ζητούν ανάλογες υπηρεσίες και από την άλλη συνεργάτες που θα φέρουν εις πέρας την δουλειά. Η εγγραφή ως mystery shopper είναι δωρεάν στις εταιρίες. Το ποσό που κερδίζει ο shopper είναι προκαθορισμένο για κάθε δουλειά. Μπορείς να κάνεις εγγραφή σε όσες εταιρίες θέλεις και δεν είσαι υποχρεωμένος να αναλάβεις μια δουλειά που σου προτείνεται, αν δεν σου αρέσει την απορρίπτεις. Η συχνότητα των εργασιών δεν είναι μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί και βδομάδες έως ότου παρουσιαστεί κάποια ( για την Ελλάδα).
Λίγη προσοχή χρειάζεται γιατί υπάρχουν πολλές εταιρίες-απάτες στον χώρο. Αν σας ζητήσουν χρήματα για την εγγραφή, μην το κάνετε, πιθανόν να είναι απάτη. Το ίδιο ισχύει και αν σας ζητήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς για μετέπειτα καταθέσεις. Πάλι μακρυά. Στο δίκτυο θα βρείτε εκατοντάδες τέτοιες εταιρίες. Εγώ σας δίνω παρακάτω τρεις από αυτές που δραστηριοποιούνται και στην χώρα μας.
Η GAPbuster Worldwide δραστηριοποιείται σε 53 χώρες και στο δίκτυο της συμμετέχουν πάνω από 470.000 shoppers.
H GRG-SHOPCONTROL® δραστηριοποιείτε μόνο στην Ευρώπη και
η Anaplassis η οποία είναι ελληνική εταιρία αλλά είναι πολύ απαιτητική στους όρους χρήσης.
H EasyConcept είναι επίσης μια ελληνική εταιρία, αλλά ψάχνει μόνο για πελάτες και όχι για συνεργάτες. Αν θέλετε να τσεκάρετε την δική σας επιχείρηση, προτιμήστε την. Αν ρίξετε μια ματιά στο ήδη πελατολόγιο της, θα καταλάβετε τι εννοώ.

10 σχόλια :

  1. Καλησπέρα σας! Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας και άκρως κατατοπιστικό με χρήσιμες πληροφορίες ειδικά το τι να προσέχουμε! Ήδη μπήκα στη Gapbuster να διαβάσω τι χρειάζεται και τι ακριβώς ζητάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέροντα μου μοιάζουν θα θελα μια συνεργασία μαζί σου!
    http://anastasismoney.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ψώνια που θα κάνω θα τα χρεώνομαι εγώ ή θα μου επιστρέφονται τα χρήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ποσό που λαμβάνεις το γνωρίζεις από την αρχή. Το τι θα ξοδέψεις εσύ είναι δικό σου θέμα. Δεν σου τα επιστρέφουν. Γι' αυτό τον λόγο αναλαμβάνεις εργασίες που έτσι κι αλλιώς θα έκανες και θα πλήρωνες γι' αυτές. Τώρα αν πρόκειται να πιεις έναν καφέ σε ένα μαγαζί δεν νομίζω ότι είναι και κάποιο μεγάλο κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα θα ηθελα να σας ρωτησω κατι,η εταιρεια gapbuster ζηταει τον αριθμο λογαριασμου τραπεζης εσεις λετε οτι ειναι καλη εταιρεια αλλα να μενουμε μακρυα απο αυτες που ζητουν τραπεζικο λογαριασμο.τι κανουμε λοιπον?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ANONIMOS
      DOSTA OLA AFOU STO KATO KATO SIGA TA EKKATOMIRIA POU EXEI O LOGARIASMOS ................

      Διαγραφή
  6. Η GFC Market τι είδους εταιρία είναι; έκανα εγγραφή και έδωσα στοιχεία λογαριασμού τραπέζης. Την έψαξα και όντως υπάρχει αλλά φοβάμαι μην είναι απάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες και θα ηθελα να σου κανω κι εγω μια ερωτηση αν εισαι εδω ακομα:). Η εγγραφη σε αυτες τις εταιρειες ισοδυναμει με συμβολαιο εργασιας; Αν οχι με την αναληψη καποιου project απαιτειται υπογραφη συμβολαιου ή κατι σχετικου; Στην περιπτωση που η εταιρεια ειναι ξενη μπορει αυτο να το ανακαλυψει ο ΟΑΕΔ και να σου διαγραψει την καρτα ανεργιας; Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή