Προώθηση ιστοσελίδων μέσω social bookmarking

Το social bookmarking αποτελεί μία πολύ αποδοτική μέθοδο προώθησης ιστοσελίδων. Τα social bookmarking sites έχουν την ικανότητα να διαδώσουν ηλεκτρονικά περιεχόμενα οποιασδήποτε μορφής και να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των επισκέψεων και κατά επέκταση στην κερδοφορία μίας ηλεκτρονικής επιχείρησης. Κατά αρχήν ας δούμε τι είναι το social bookmarking και πως ακριβώς λειτουργεί. Η λέξη ?bookmark? σημαίνει στα Ελληνικά «σελιδοδείκτης». Στο κόσμο του internet, ένας σελιδοδείκτης χρησιμοποιείται για να καταχωρήσει μία ιστοσελίδα τοπικά, στον υπολογιστή του χρήστη.
Πιο απλά, ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα οπαδό μίας ομάδας, ο οποίος καταχωρεί στον πλοηγό του ως σελιδοδείκτες, όλα τα websites που αφορούν την αγαπημένη του ομάδα. Έτσι μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά με ένα click, είτε μέσω της toolbar του πλοηγού, είτε μέσα από μία κατηγορία που έχει ονομαστεί ως «αγαπημένα».




Το πρόβλημα με αυτή την μέθοδο του bookmarking είναι ότι α) αν καταχωρηθούν πολλά websites, θα δημιουργηθεί ένα μικρό χάος και β) ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στους σελιδοδείκτες, μόνο από τον υπολογιστή που τους καταχώρησε.
Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, γεννήθηκαν τα online bookmarking websites, τα οποία επιτρέπουν την καταχώρηση σελιδοδεικτών online, στους οποίους ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση οπό οπουδήποτε.
Επίσης, η καταχώρηση των bookmarks σε αυτά τα sites γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η ταξινόμηση και οργάνωσή τους να είναι μία πάρα πολύ εύκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, για κάθε bookmark δίνεται η δυνατότητα να εισαχθούν ετικέτες (tags), έτσι ώστε να βρίσκονται ομαδοποιημένα, κάτω από τις ετικέτες αυτές.
Δείτε το σαν οι ετικέτες αυτές να αντιπροσωπεύουν κατηγορίες, κάτω από τις οποίες καταχωρούνται οι σελιδοδείκτες. Τα online bookmarking websites πρόσφεραν με λίγα λόγια οργάνωση και εύκολη πρόσβαση από παντού, σε όποιον θέλει να καταχωρήσει ένα μεγάλο αριθμό από «αγαπημένα» websites.
Το μυστικό όμως της επιτυχίας των bookmarking websites, βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ετικέτες ή κατηγορίες του χρήστη είναι ορατές από όλους. Μπορεί πιο απλά ο καθένας να δει τις ιστοσελίδες που έχω εγώ καταχωρήσει ως σελιδοδείκτες, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία δικτύων, από άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.
Εξ ου και η προσθήκη του όρου ?social? στο bookmarking και ο λόγος που αυτά τα websites προσφέρουν τα μέγιστα στην προώθηση ιστοσελίδων και την αύξηση των επισκέψεων. Σε ένα social bookmarking site μπορεί κάποιος να καταχωρήσει blog posts, videos, podcasts ή audio, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα μέσα να κερδίζουν μία πολύ μεγάλη προβολή.
Ακολουθεί μία λίστα με τα μεγαλύτερα social bookmarking websites του εξωτερικού. Έχετε στο νου σας πως υπάρχουν αρκετά ακόμα, που όμως ειδικεύονται σε κάποιους τομείς όπως: τεχνολογία, internet κλπ.
Digg
Το Digg ειδικεύεται κυρίως στα άρθρα και οι χρήστες του έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν ψηλά, άρθρα με τα οποία συμφωνούν και να θάψουν άρθρα που διαφωνούν. Πολύ απλό σαν interface με τις εξής κατηγορίες: τεχνολογία, επιστήμη, κόσμος, παιχνίδια, αθλητικά, business και διασκέδαση.
Delicious
Το delicious γεννήθηκε το 2003 και είναι ίσως αυτή την στιγμή το πιο πλούσιο σε υλικό social bookmarking website. Σας επιτρέπει να καταχωρήσετε σελιδοδείκτες με ένα click και να αναζητήσετε άλλους με keywords. Πολύ μέτριο αισθητικά design κατά την γνώμη μου, πολύ όμως εύχρηστο και εύκολο στην χρήση.
Technorati
Ένα social bookmarking website με τεράστια βάση δεδομένων για τα blogs. Πολύ χρήσιμο για την παρακολούθηση των τάσεων στο blogging και για τα θέματα που απασχολούν τους bloggers σήμερα. Στην ουσία πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης για blogs.
Diigo
Παρόμοιο με το Delicious, μόνο που διαθέτει πληρέστερο μηχανισμό αναζήτησης. Πολύ απλό interface που επιτρέπει την γρήγορη καταχώρηση των bookmarks. Επίσης διαθέτει και toolbar για πιο γρήγορη καταχώρηση. Το σημαντικότερο νομίζω πλεονέκτημα του Diigo, είναι ότι τα links είναι do follow.




Propeller
Ασχολείται περισσότερο με την επικαιρότητα και την πολιτική. Υπήρξε μέρος του Netscape, σήμερα όμως στεγάζεται στο δικό του website. Περίεργο interface με ένα αρκετά μεγάλο control panel στα αριστερά.
Το bookmarking της ιστοσελίδας σας στα sites του εξωτερικού, θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε έναν μεγάλο αριθμό από ποιοτικά back links. Επίσης τα περιεχόμενά σας θα καταχωρούνται στις μηχανές αναζήτησης, μέσα σε λίγες ώρες.
Τα ελληνικά social bookmarking websites βρίσκονται σε ένα σχετικά αρχικό στάδιο, όμως με το πέρασμα του χρόνου κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Αυτή την στιγμή υπάρχουν μερικά με αρκετά υψηλό PR, των οποίων οι σελίδες κατατάσσονται πολύ ψηλά από τις μηχανές αναζήτησης.
Οι καταχώρηση των περιεχομένων του website σας αυξάνει εντυπωσιακά την προβολή τους και παράλληλα τις επισκέψεις.
Digme
Ραγδαία αναπτυσσόμενο site με βάση δεδομένων που αποτελείται κυρίως από blogs. Αν έχετε ένα blog, φροντίστε κάθε νέο άρθρο σας να καταχωρείται από το Digme. Χρησιμοποιεί tags, κάτι πολύ χρήσιμο όπως θα έχετε καταλάβει, για την καλύτερη διαχείριση των περιεχομένων.
Cull
Από τα σχετικά «ώριμα» bookmarking sites που διαθέτει την καταχώρηση άρθρων, videos και podcasts. Προσφέρει ίσως το πιο ευρύ πακέτο κατηγοριών και καλύπτει νομίζω περισσότερα από αυτά που αυτή την στιγμή απαιτεί το Ελληνικό διαδίκτυο. Για πείτε μου?πότε ήταν το τελευταίο σας podcast;
Buzz
Πολύς κόσμος στο buzz. Ίσως αυτή την στιγμή το πιο διαδεδομένο bookmarking site. Θα βρείτε videos, blog posts, φωτογραφίες κατηγοριοποιημένα σε tags, καθώς και Αγγλόφωνα άρθρα.

ΠΗΓΗ: economyenergy

1 σχόλιο :