10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην σχεδίαση μιας ιστοσελίδας

website design
Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην σχεδίαση μιας ιστοσελίδας είναι δεκάδες. Κάποια από αυτά όμως είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να κάνουν την εμφάνιση της σελίδας σας αντιεπαγγελματική. Τα δέκα που ακολουθούν παρακάτω, ισχύουν για τις περισσότερες ιστοσελίδες και βασίζονται στην κοινή λογική.

  1. Ο επισκέπτης θα πρέπει να καταλάβει μέσα σε 3-4 δευτερόλεπτα περί τίνος πρόκειται. Αν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δεν καταλάβει το ακριβές περιεχόμενο, το πιο πιθανό είναι να φύγει. Η σελίδα θα πρέπει να απαντάει γρήγορα στο ερώτημα: Γιατί πρέπει να ξοδέψω τον χρόνο μου εδώ;
  2. Ευκολοδιάβαστο περιεχόμενο. Το ίντερνετ δεν είναι ένα βιβλίο που θα το πάρει κάποιος στον καναπέ του σαλονιού του και θα το διαβάσει. Το πιο πιθανό είναι ότι ταυτόχρονα θα κάνει και κάτι άλλο, οπότε βοηθήστε τον επισκέπτη να περιηγηθεί γρήγορα. Τίτλοι και επικεφαλίδες ευδιάκριτοι, λίστες και μενού πλοήγησης με ξεκάθαρο περιεχόμενο. Και γενικά οτιδήποτε μπορεί να τον βοηθήσει να φιλτράρει αυτό που ψάχνει.
  3. Γραμματοσειρές. Όχι περίεργες και φανταχτερές γραμματοσειρές που είναι δυσανάγνωστες. Προτιμήστε κάποια από τις πασίγνωστες βασικές γραμματοσειρές. Και προς θεού, όχι μικρό μέγεθος. Οι μισοί θα πρέπει να ψάξουν για τα γυαλιά τους για να μπορέσουν να διαβάσουν, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να το κάνουν. Όλα τα προγράμματα περιήγησης δεν παρέχουν την δυνατότητα του ζουμ.
  4. Μην παίζετε μουσική. Έχει χρησιμοποιηθεί και έχει δοκιμαστεί από πάρα πολλούς developers και έχει αποτύχει παταγωδώς. Αν πρέπει να παίξει ένα αρχείο με ήχο, αφήστε την επιλογή του "play" στον χρήστη.
  5. Στοιχεία επικοινωνίας. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μην υπάρχει τουλάχιστον μια φόρμα επικοινωνίας σε μια σελίδα. Είναι άσχημο και για τους επισκέπτες αλλά και για σας.
  6. Αποφύγετε τα "drop down" μενού. Ο χρήστης θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτό που ψάχνει. Μην του κρύβετε βασικές για αυτόν πληροφορίες, τις οποίες αναζητεί.
  7. Όχι διαφημίσεις μέσα στο περιεχόμενο. Βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει τα κλικ σας στις διαφημίσεις αλλά μακροπρόθεσμα θα χάσετε επισκέπτες. Είναι φοβερά εκνευριστικό να διαβάζεις ένα κείμενο ενδιαφέρον και ξαφνικά να πέφτεις πάνω σε κάτι άσχετο. Πρέπει να το αποφύγετε οπωσδήποτε.
  8. Intro, flash pages. Μην υποχρεώνετε τον επισκέπτη να διαβάσει κάτι πριν μπει στο κυρίως περιεχόμενο της σελίδας. Είναι λάθος να νομίζετε ότι τον ενδιαφέρει. Τον εκνευρίζετε.
  9. Ορατοί και ξεκάθαροι σύνδεσμοι. Μην χρησιμοποιείτε (όσο είναι εφικτό) την υπογράμμιση λέξεων και μην χρωματίζετε λέξεις στα κείμενα σας. Με αυτό τον τρόπο κάνετε ευδιάκριτους τους συνδέσμους. Μην χρησιμοποιείτε το "κάντε κλικ εδώ" ή παρόμοιες φράσεις. Βάλτε τον σύνδεσμο στην λέξη που είναι σχετική με την σελίδα προορισμού. Μην βάζετε τον επισκέπτη να κάνει κλικ με το ζόρι.
  10. Αποφύγετε τις μεγάλες σελίδες. Δεν χρειάζεται να πιαστεί το δάχτυλο του επισκέπτη κάνοντας scrolling προς τα κάτω, έως ότου δει ολόκληρη την σελίδα σας. Να είναι σύντομη και περιεκτική. Προτιμήστε να δημιουργήσετε περισσότερες σελίδες και να βελτιώσετε την δομή της.
Όση ώρα γράφω, μου έχουν έρθει στο μυαλό ένα σωρό ακόμη που είναι επίσης βασικά λάθη στην σχεδίαση μιας ιστοσελίδας. Επιφυλάσσομαι να τα αναλύσω στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου