Τι να προσέξω όταν διαλέγω domain για την σελίδα μου

ferrari icon
Επιλέγοντας ένα καλό domain για την σελίδα μας είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί; Επειδή το domain είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για το εμπορικό σας σήμα (brand name). Οι άνθρωποι που θα επισκέπτονται την σελίδα σας θα χρησιμοποιούν το domain σας. Τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης θα περιέχουν το domain σας. Το περιεχόμενο της σελίδας θα κινείται γύρω από αυτό.

Το λάθος που κάνουμε




Ένα κοινό λάθος που κάνουμε όταν διαλέγουμε domain, είναι να σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα. Υποθέτουμε πως θα μοιάζει η σελίδα τους επόμενους μήνες, με τι θα ασχολείται και αγοράζουμε ένα domain γύρω από αυτήν την ιδέα.
Ας υποθέσουμε ότι ένας άντρας έχει πάθος με τις Ferrari και αποφασίζει να κάνει ένα blog  με αυτό το θέμα. Και αγοράζει το my-ferrari.gr. Το συγκεκριμένο domain είναι πάρα πολύ καλό, γιατί είναι σύντομο, περιεκτικό και περιέχει την βασική λέξη κλειδί. Το blog αναπτύσσεται και με την πάροδο του χρόνου συνεχώς βελτιώνεται. Φτάνει όμως σε ένα σημείο - ταβάνι. Το θέμα έχει κορεστεί. Τότε καταλαβαίνει ότι για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η σελίδα του θα πρέπει η θεματολογία του, να καλύπτει και άλλα αγωνιστικά αυτοκίνητα και όχι μόνο ferrari. Μαντέψτε τι έπαθε. Παγιδεύτηκε στο domain του. Τώρα έχει δύο επιλογές. Συνεχίζει να γράφει μόνο για ferrari ή αλλάζει domain και φτου κι απ' την αρχή. Ένα καλό domain για το blog του θα ήταν το sports-cars.gr Αν το είχε προνοήσει από την αρχή δεν θα είχε εγκλωβιστεί τώρα.
Την έχω πατήσει στο παρελθόν και εγώ, και δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Τι να προσέξουμε
Αν δεν θέλουμε να παγιδευτούμε στο domain, θα πρέπει όταν σχεδιάζουμε την σελίδα να κοιτάξουμε μπροστά. "Think big" που λένε και οι Αμερικάνοι. Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο μπροστά μπορεί να πάει η ιδέα σας με ένα domain. Ζυγίστε τους περιορισμούς που έχει. Τα στοχευμένα domains είναι καλά, αλλά αν έχετε σκοπό να στήσετε μια επιχείρηση γύρω από αυτό στο μέλλον, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά. Δεν θα πρέπει να περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχείρησης. 




Αν ο κύριος με τις ferrari, είχε κάνει μια έρευνα στις λέξεις κλειδιά πριν προβεί στην αγορά domain, θα είχε βρει πολλά ενδιαφέροντα domain για να χρησιμοποιήσει και με την λέξη ferrari μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου