Zeekler: Απάτη ή μια μηχανή χρήματος; (Μέρος Β')

ZeekRewards
Αν δεν έχετε διαβάσει το Zeekler: Απάτη ή μια μηχανή χρήματος; (Μέρος Α'), καλό είναι να το κάνετε και μετά να επιστρέψετε εδώ για την συνέχεια.

ZeekRewards: Απάτη ή μια μηχανή χρήματος;
Το Zeekler είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο MLM. Για το 2012 αναμένονται κέρδη άνω των $20.000.000. Η εταιρία είναι υγιέστατη. Η εξάπλωση του δεν οφείλεται στις δημοπρασίες, μιας και τέτοιες δημοπρασίες σκανδιναβικού τύπου βρίσκεις και αλλού. Η αιτία είναι το ZeekRewards, ένα επενδυτικό πρόγραμμα που υπόσχεται σταθερά αυξανόμενο παθητικό εισόδημα.
Εδώ θα σταθώ αρκετά στον τρόπο λειτουργίας, μιας και όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες "συνεργάτες" (έτσι αυτοαποκαλούνται) της εταιρίας, το παρουσιάζουν σαν μια αγελάδα που την αρμέγεις κάθε μέρα   και το γάλα δεν τελειώνει ποτέ. Πρόκειται για ένα MLM, με ξεκάθαρη πυραμοειδή εξέλιξη. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, οι πυραμίδες είναι πεπερασμένες. Κάποια στιγμή η βάση της πυραμίδας είναι τόσο διευρυμένη που δεν επαρκεί  για να συντηρήσει όλα τα προηγούμενα επίπεδα και η πυραμίδα καταρρέει από κάτω προς τα πάνω. Και αυτό έχει την σημασία του εδώ, γιατί το πρόγραμμα απαιτεί επένδυση χρημάτων.
Υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσεις κάποιος χρήματα με 6 διαφορετικούς τρόπους:

  1. Μέσω άμεσων πωλήσεων από το το δικό σας Zeekler κατάστημα
  2. Μέσω ενός λογισμικού που διανέμετε στο διαδίκτυο
  3. Μέσω αγορών bids που γίνονται από τους πελάτες σας
  4. μέσω ενός matrix 5Χ5 
  5. Μέσω προώθησης διαφημίσεων
  6. Μέσω προμηθειών από τις συνδρομές των άμεσων συνεργατών σας
Οι 3 πρώτοι είναι να 'χαμε να λέγαμε. Είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Το matrix είναι κάτι για το οποίο δεν έχετε εσείς τον έλεγχο, αλλά η εταιρία, οπότε δεν λογίζεται σαν σοβαρός. Το σύστημα των διαφημίσεων είναι αυτό που παράγει το κυρίως εισόδημα και είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της επένδυσης που θα κάνει κάποιος. Οι προμήθειες από τις συνδρομές των άμεσων συνεργατών μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Για αυτό και έχει γεμίσει το δίκτυο με σελίδες που σας παροτρύνουν να γίνεται μέλος του Zeekler. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία ενός MLM, να μπορέσεις να γράψεις κάτω από εσένα, όσους περισσότερους μπορείς, για να πάρεις μερίδιο από τα χρήματα που θα επενδύσουν και ταυτόχρονα να έχει καύσιμα (χρήματα) και το πρόγραμμα για να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία του. Είπαμε όταν σταματήσουν τα καύσιμα από την βάση, το σύστημα καταρρέει.

Απορία πρώτη: Είναι αληθινοί οι πίνακες που δείχνουν πόσα χρήματα μπορείς να κερδίσεις ανάλογα με το ποσό που έχεις επενδύσει; Ναι είναι αληθινοί, αλλά στο ποσό που χρησιμοποιείτε σαν κεφάλαιο, θα πρέπει να προσθέσετε και τα πρώτα έξοδα (υποχρεωτική αγορά bids, αγορά πακέτου συνδρομής), όπως και την μηνιαία συνδρομή. Με δικούς μου πρόχειρους υπολογισμούς, αν βάλετε ένα κεφάλαιο 100€ + τα ετήσια έξοδα και ακολουθήσετε τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, θα χρειαστείτε ένα χρόνο για να πάρετε το κεφάλαιο σας πίσω. Από κει και πέρα θα έχετε
πολύ καλή μηνιαία απόδοση των χρημάτων σας.
Απορία δεύτερη: Όντως χρειάζεται 2-3 λεπτά δουλειάς την ημέρα; 10 λεπτά θα τα ξοδεύετε οπωσδήποτε κάθε μέρα. Να κάνετε login, να πάτε στο back office σας, να βάλετε την διαφήμιση, να πάτε ξανά πίσω να δείτε τα κέρδη της προηγούμενης μέρας, να τα ξανά-επενδύσετε, να δείτε τους άμεσους συνεργάτες σας κ.λ.π. Και πάλι όμως δεν είναι τίποτα δύσκολο. Το δυσκολότερο είναι το "κάθε μέρα". 365 μέρες τον χρόνο. Απαγορεύεται να αρρωστήσετε, να λείψετε, να βαρεθείτε. Κάθε μέρα που λείπετε δεν κερδίζετε τίποτα. Και μην σας φαίνεται εύκολο. Ρωτήστε και αυτούς που έχουν ασχοληθεί με PTC sites. Αυτή η καθημερινή υποχρέωση είναι η αιτία που οι περισσότεροι τα παρατάνε.
Απορία τρίτη και φαρμακερή: Γιατί είναι τόσο περίπλοκο και ακαταλαβίστικο; Θα στεναχωρήσω τους φίλους μου τους Zeeklεράδες, αλλά όταν μια εταιρία με κέρδη πάνω από 15.000.000 το 2011, έχει μια τόσο πρωτόγονη και αλλόκοτη πλατφόρμα όπως το ZeekleRewards, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι το κάνει με δόλο. Έναν απόφοιτο του ΙΕΚ Ξυνή στο webdisign να έπαιρναν, θα τους έφτιαχνε μια πλατφόρμα 100 φορές καλύτερη. Θυμίζει κάτι από δεκαετία του '90. Θεωρώ ότι έχει γίνει σκόπιμα για να αποτρέψει τον χρήστη να έχει ξεκάθαρη εικόνα.

Για να συνοψίσω λοιπόν, η επένδυση στο Zeekler εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο. Έτσι κι αλλιώς κουμάντο στην τσέπη σας κάνετε εσείς. Μην κάνετε όμως το λάθος να βασιστείτε στο Zeekler για το μέλλον σας. Αντιμετωπίστε το σαν να ποντάρετε σε έναν στοιχηματικό αγώνα.

Να ξέρετε ότι όλα τα MLM, στους όρους χρήσης τους (που δεν τους διαβάζετε ποτέ), αναφέρουν ότι:
H εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους όρους χρήσεις του προγράμματος, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των χρηστών του.
Η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να τερματίσει το πρόγραμμα εάν αυτή το κρίνει απαραίτητο, χωρίς καμιά υποχρέωση αποζημίωσης προς τους χρήστες.