Facebook, ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια

facebook icon
Πριν από λίγο καιρό είχα γράψει ένα άρθρο "Πως να βγάλω λεφτά από το blog μου;" για να δείξω πόσο δύσκολο είναι να φέρει χρήματα ένα blog που έχει φτιαχτεί για άλλο σκοπό (όχι εμπορικό). Σήμερα ανακάλυψα και το καλύτερο παράδειγμα που υπάρχει. Είναι το facebook. Αυτός ο κολοσσός δεν μπορεί να βγάλει χρήματα.

Το Facebook έχει μπει στο χρηματιστήριο και το έχει πάρει η κατρακύλα. Η μετοχή του πέφτει συνεχώς. Και αυτό γίνεται γιατί αν και έχει 925 εκατομμύρια χρήστες δεν το εμπιστεύονται οι αγορές. Έχει εκτιμώμενη αξία γύρω στα 100 δις $ και ετήσια κέρδη 1,9 δις $. Οι αγορές θεωρούν ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μικρά (με την Κίνα εκτός) και δεν του δείχνουν την εμπιστοσύνη που περίμενε η διοίκηση του Facebook. Οι ειδικοί αναλυτές εντοπίζουν όμως το πρόβλημα αλλού. Θεωρούν ότι δεν έπρεπε να δοκιμάσει την τύχη του στο χρηματιστήριο, γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ήταν μια εταιρία που στήθηκε με σκοπό την ψυχαγωγία και όχι το κέρδος. Στην πορεία γιγαντώθηκε, αλλά στο μυαλό των χρηστών της παραμένει σαν ψυχαγωγία. Δεν υπάρχει η προδιάθεση από τους χρήστες για να προβούν σε αγορά. Για αυτό και το ποσοστό των κερδών σε σχέση με τον αριθμό τους είναι τραγικό. Αν δεν υπήρχαν και τα παιχνίδια θα μιλούσαμε για κέρδη - ψίχουλα.




Καταλαβαίνετε τώρα, ότι αφού ολόκληρο Facebook δεν μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του, πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που έχει κάνει ένα blog για το κέφι του, να αρχίσει να το κάνει προσοδοφόρο. Μάλλον είναι αδύνατο. Φυσικά και δεν είναι απόλυτο αυτό. Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προσθήκη συνδρομητικών υπηρεσιών στο blog ή άλλων έμμεσων τρόπων. Οι άμεσες πωλήσεις μέσω διαφημίσεων ή affiliate links δύσκολα θα είναι αποδοτικές. Για χαρτζιλίκι όμως θα είναι ότι πρέπει!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου