SEO ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤHΝ GOOGLE (Για αρχάριους χρήστες)

SEO ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤHΝ GOOGLE
(Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Κατάταξης Ιστοσελίδων Στη Μηχανή Αναζήτησης της Google) (Για αρχάριους χρήστες)
e-Έκδοση 2010
Επιμέλεια: Ιωάννης Α. Παπαδάκης
Το βιβλίο αυτό έχει ψηφιοποιηθεί και διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο με την άδεια του συγγραφέα.
Επιτρέπεται να το διανέμετε ελεύθερα, στην παρούσα του μορφή και μόνο.
∆εν επιτρέπεται να το τροποποιήσετε ή να το αλλοιώσετε με οιονδήποτε τρόπο.
∆εν επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσετε για διαφημιστικούς ή εμπορικούς λόγους.
Όταν δημοσιεύετε ή χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε απόσπασμα (μέρος) του βιβλίου υποχρεούστε να αναφέρετε την πηγή.
Εισαγωγή




Search Engine Optimization (SEO). Θα μπορούσε να είναι κάποιος καινούριος ιός, απειλή για μία νέα παγκόσμια πανδημία, μα… δεν διαφέρει και πολύ. Όσοι είχαν το μεράκι κάποια στιγμή, να ανεβάσουν μια ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό, τον έχουν περάσει τον ιό SEO. Άλλοι πιο βαριά άλλοι πιο ελαφριά, άλλοι τον πολέμησαν και τον κατέκτησαν, άλλοι τον ξεγέλασαν και αρκετοί έφτασαν στα τάρταρα προσπαθώντας να τον ξεγελάσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άμα μπει στο αίμα σου δύσκολα βγαίνει και εκεί που νομίζεις πως γιατρεύτηκες, θα σε βάλει κάτω ξανά και θα ανοίξει ο ίδιος κύκλος για ακόμα μία φορά. 

Τόσος λόγος, τόση ενέργεια «χαμένη» παγκοσμίως, για τη Βελτιστοποίηση της θέσης των Ιστοσελίδων στις Μηχανές Αναζήτησης. Ε, και όταν μιλάμε σήμερα για μηχανές αναζήτησης, εννοούμε της Google και κάποιες άλλες βοηθητικές, όπως της Yahoo, Msn κτλ. που τις χρησιμοποιούμε όταν από υπερφόρτωση πέσει ο σέρβερ της Google.
Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε (Google) στη μικρή αυτή αναφορά μας στις Μεθόδους Βελτιστοποίησης Κατάταξης των Ιστοσελίδων Στις Μηχανές Αναζήτησης (SEO), χωρίς όμως να παραβλέπουμε μεθόδους που βελτιστοποιούν την θέση και σε άλλες μηχανές αναζήτησης. Άλλωστε λίγο-πολύ ο τρόπος που εντοπίζουν και κατατάσσουν οι μηχανές αναζήτησης, τις σελίδες στον ιστό είναι παραπλήσιος. Το σωστότερο λοιπόν από μέρους μας, είναι να εργαστούμε επάνω στην πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, ώστε να βελτιωθεί σε αυτή κυρίως η θέση της ιστοσελίδας μας. 

Όσο πιο Ψηλά Τόσο πιο Καλά; 
Τα πάντα λοιπόν είναι θέμα ύψους; Σε ότι αφορά τις SEO η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο σκοπός των ενεργειών που γίνονται στα πλαίσια των SEO είναι να αποκτήσει η ιστοσελίδα μας Θέση-Κατάταξη (Ranking) όσο πιο κοντά στην κορυφή των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης για τις σχετικές λέξεις-φράσεις «κλειδιά» που θα αναζητήσουν. Λέξεις-Φράσεις «κλειδιά» ονομάζουμε τις λέξεις και φράσεις που εκφράζουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Σκοπός μας είναι να ανεβάσουμε τη κατάταξη της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης για τις λέξεις-φράσεις «κλειδιά» αυτές. Αν για παράδειγμα εργαστούμε σε μία ιστοσελίδα με θέμα την Επανάσταση του 1821 και έπειτα από τις πρώτες ενέργειές μας, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες οι λέξεις-φράσεις «κλειδιά»: Επανάσταση 1821, Κολοκοτρώνης, Φιλική εταιρεία κτλ. κατατάσσουν την σελίδα μας μέσα στα εκατό πρώτα αποτελέσματα (ανάμεσα σε χιλιάδες) αυτό θα πει πώς έχουμε πετύχει προς στιγμή το στόχο μας. Έπειτα συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτιστοποίηση της θέσεως του site σε λέξεις και φράσεις «κλειδιά» σχετικά με την Επανάσταση 1821, ώστε να καταταχθεί τελικώς μέσα στις πρώτες δύο σελίδες των μηχανών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψημότητα στην ιστοσελίδα μας.  
 Πώς ∆ουλεύουν οι Μηχανές Αναζήτησης




Οι μηχανές αναζήτησης ανακαλύπτουν τις διάφορες ιστοσελίδες με διάφορους μικρούς ηλεκτρονικούς «κατασκόπους» που εξαπολύουν στον ιστό. Τους κατάσκοπους αυτούς τους συναντάμε με τις ονομασίες Spiders, Bots, Web Crawlers. Στην πραγματικότητα είναι προγράμματα που καταγράφουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και το αναφέρουν στις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες με τη σειρά τους κατατάσσουν τις ιστοσελίδες για τις διάφορες λέξεις-φράσεις βάση ειδικών αλγορίθμων.  Οι μηχανές αναζήτησης έχουν παραμετροποιηθεί έτσι ώστε όταν πραγματοποιείται η αναζήτηση των λέξεων-φράσεων «κλειδιά», κατατάσσουν τις σχετικές ιστοσελίδες και τις παρουσιάζουν στον χρήστη (που κάνει την αναζήτηση) βάσει της κατάστασης συνάφειας (λέξεων-φράσεων – κατάταξης ιστοσελίδων).  Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι διάφορες μηχανές αναζήτησης είναι διαφορετικοί. Ο τρόπος δηλαδή που κατατάσσει η κάθε μηχανή αναζήτησης την κάθε ιστοσελίδα είναι διαφορετικός και όχι απόλυτα γνωστός σε εμάς. Επίσης πολύ συχνά οι αλγόριθμοι αυτοί διαφοροποιούνται από τις εταιρείες ώστε να κατατάσσονται οι ιστοσελίδες βάσει της πραγματικής τους αξίας και όχι κάποιων τεχνασμάτων SEO των δημιουργών που με τον καιρό «αποκωδικοποιούν» τις μηχανές αναζήτησης και τις «εξαπατούν».


Αν το βρίσκεται χρήσιμο έως εδώ, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ, είναι δωρεάν, και να το διαβάσετε ολόκληρο ή να το φυλάξετε για σας.   Το βιβλίο είναι σε μορφή pdf.

1 σχόλιο :