Domains - πωλούνται οικόπεδα στον πλανήτη net

Η κατανόηση και ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς των domains δεν είναι και τόσο απλός όπως φαίνεται. Συνήθως κάποιος σπαταλάει χρήματα, μέχρι να αντιληφθεί την λειτουργία της. Για αυτό και στο άρθρο αυτό, θα απλοποιήσουμε την κατάσταση όσο γίνεται, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του πλανήτη net. Καλό θα είναι να διαβάσετε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) το άρθρο "domains - μια πρώτη γνωριμία - ορολογία". Υποθέτουμε λοιπόν, ότι υπάρχει ο φανταστικός πλανήτης net (internet), στον οποίο μπορεί ο καθένας να αγοράσει οικόπεδο (domain). Στο οικόπεδο μπορεί να χτίσει σπίτι (ανάπτυξη site), να βάλει διαφημιστικές ταμπέλες για προσωρινά έσοδα(parking domain), να το μεταπουλήσει σε μια καλύτερη τιμή με σκοπό το κέρδος, ή να το κρατήσει γιατί πιστεύει ότι στο μέλλον θα αποκτήσει μεγάλη αξία.




Υπάρχουν οικόπεδα γωνιακά (.com), υπάρχουν οικόπεδα όχι γωνιακά μεν, αλλά κεντρικά (.net, .org, .info), οικόπεδα περιφερειακά (.asia) και οικόπεδα τοπικού χαρακτήρα (.us, .gr). Όταν κάποιος ψάχνει οικόπεδο για να χτίσει σπίτι, ψάχνει κυρίως σε τοπικό επίπεδο (.gr), εκτός αν θέλει να χτίσει εξοχικό, οπότε ψάχνεται και παραπέρα. Αν θέλει να φτιάξει την προίκα της κόρης του, αγοράζει κάποιο που θα έχει αξία μετά από πολλά χρόνια. Εδώ βέβαια απαιτείται διορατικότητα και υπομονή. Εάν κάποιος ψάχνει οικόπεδο με σκοπό την μεταπώληση, τότε γυρνάει στα μεσιτικά γραφεία (registrars) και ψάχνει για ευκαιρίες.
Εδώ, εμάς θα μας απασχολήσει η περίπτωση αυτών τελευταίων, αυτών που έχουν σκοπό το άμεσο κέρδος. Κάποιος που δεν έχει πρότερη εμπειρία στην αγοροπωλησία οικοπέδων, πρέπει να διαλέξει προσεκτικά, δεν χρειάζεται ενθουσιασμός, ούτε βιασύνες. Δεν θα αγοράσει κάποιο τεμάχιο επειδή του αρέσει η θέα, πρέπει να αρέσει και στους άλλους η θέα του, για να μπορέσει να το μεταπωλήσει. Το ίδιο ισχύει και για το domains, δεν αρκεί να αρέσει σε σας π.χ. το olympiakaraomadara.com, πρέπει να αρέσει και σε άλλους για να το αγοράσουν. Δεν αρκεί ένα οικόπεδο να είναι τετραγωνισμένο και δεντροφυτεμένο, πρέπει να περνάει και δρόμος από μπροστά, να περνάει και κόσμος να το βλέπει. Στα domains πρέπει να έχει και κάποια κίνηση ή έστω το όνομα να είναι συχνό στις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης. Π.Χ. το athens2004 είναι πολύ γνωστό, αλλά η ολυμπιάδα τώρα γίνεται στο Λονδίνο και το london2004 είναι αυτό που είναι περιζήτητο.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η περιοχή. Άλλο είναι να πουλήσεις ένα οικόπεδο στο πουθενά και άλλο σε έναν οικισμό. Έτσι και στα domains, πρέπει να κοιτάζεται αν τα extensions ενός domain είναι ελεύθερα. Θα πουληθεί πιο εύκολα, γιατί προφανώς έχει μεγάλη ζήτηση.
Άλλοι παράγοντες που απαιτούν έρευνα πριν προβείτε σε μια αγορά, είναι η τιμή αγοράς, η τιμή πώλησης, το traffic, ο χρόνος κατοχής ενός domain και κάποια άλλα δευτερεύοντα που θα τα δούμε σε επόμενα άρθρα.
Αυτά για αρχή είναι αρκετά, θα τα δούμε αναλυτικά στα επόμενα άρθρα, θα γνωρίσουμε και τους σημαντικότερους μεσολαβητές και τις χρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου