Split tests: Η σημασία τους και πως να ξεκινήσετε

τι είναι τα split tests και πως το κάνω
Τα split tests είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να βελτιώσετε το conversion rate της σελίδας σας και κατ' επέκταση την σελίδα στο σύνολο της. Τα split tests ονομάζονται και A/B tests και είναι μια μέθοδος στην οποία συγκρίνετε ένα δείγμα βάσης με ένα άλλο άλλο δείγμα, με την αλλαγή μιας μόνο μεταβλητής. 
Αν για παράδειγμα έχετε μία σελίδα πώλησης Α, δημιουργείτε και μια δεύτερη σελίδα πώλησης Β, αλλάζοντας μόνο τον τίτλο. Συγκρίνετε τα στατιστικά αποτελέσματα των δύο σελίδων για κάποιο χρονικό διάστημα και βλέπετε ποιος είναι ο καταλληλότερος τίτλος για την σελίδα σας.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να τεστάρετε μια σελίδα, αλλά τα split tests είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν και εύκολο να ερμηνευτούν. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μη εμπορικούς σκοπούς. Αν έχετε ένα blog και στόχος σας είναι να να αυξήσετε τον αριθμό των επισκέψεων σας, μπορείτε να αλλάζετε τις λέξεις κλειδιά σε παλαιότερα άρθρα, σε μια περίοδο μιας εβδομάδας, ώσπου να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.




Παράδειγμα
Ας δούμε όμως και ένα πιο πρακτικό παράδειγμα με αριθμούς. Στην δεξιά μπάρα μενού, έχω ένα πεδίο για εγγραφή στο newsletter μου, με τον τίτλο "Γράψε το email σου για να ενημερώνεσαι άμεσα για όλα τα νέα". Αν υποθέσουμε ότι έχω σε εβδομαδιαία βάση 1.000 επισκέψεις και στο newsletter γράφονται 15 άτομα, έχω ένα conversion rate 1,5%.  Αλλάζω τον τίτλο και τον κάνω "δωρεάν εγγραφή στο newsletter". Μία εβδομάδα μετά ελέγχω τα στατιστικά της σελίδας μου και βλέπω ότι οι επισκέψεις παραμένουν 1.000, αλλά οι εγγραφές στο newsletter έχουν φτάσει τις 18. Αυτό σημαίνει ότι ο καινούργιος τίτλος είναι καλύτερος και πρέπει να τον προτιμήσω. Τώρα αλλάζω το φόντο και από μαύρο (βασικό χρώμα) και πορτοκαλί (δεύτερο), σε άσπρο και πορτοκαλί. Μία εβδομάδα μετά ενώ οι επισκέψεις παραμένουν 1.000, οι εγγραφές έπεσαν στις 13. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσω τα αρχικά χρώματα του banner. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε και τα πεδία των διαφημιστικών banner που έχουμε. Επίσης αλλάζοντας τους τίτλους παλαιότερων άρθρων, μπορούμε να βελτιώσουμε την επισκεψιμότητα τους από τις μηχανές αναζήτησης.




Τα split tests τα χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το  SEO για την βελτίωση των σελίδων. Βρίσκουν εφαρμογή σε οποιοδήποτε τύπο ιστοσελίδας. Αν η σελίδα σας εμπορεύεται προϊόντα, τότε το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για την βελτίωση του conversion rate της. Γιατί σε μια εμπορική ιστοσελίδα, βελτίωση του conversion rate σημαίνει περισσότερα χρήματα! Αν ψάξετε στο ίντερνετ θα βρείτε και δωρεάν λογισμικά που υπολογίζουν την διαφορά των conversion rate μεταξύ των αλλαγών..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου