Το drop shipping και η λειτουργία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο όρος drop shipping σημαίνει πως ο έμπορος δέχεται τα χρήματα για κάποιο προϊόν, όμως ο πελάτης δέχεται το προϊόν κατευθείαν από τον κατασκευαστή ή από τον χοντρέμπορο. Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν διαθέτουν καθόλου προϊόντα σε απόθεμα και λειτουργούν αποκλειστικά με drop ship εταιρίες. Το drop shipping εφαρμόστηκε αποτελεσματικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και έγινε γνωστό μέσα από το eBay, αφού ούτως ή άλλως το προϊόν αποστέλλεται στον πελάτη, χωρίς αυτόν να τον νοιάζει ποιος έχει στα χέρια του το προϊόν. Αυτό που ενδιαφέρει τον αγοραστή είναι να λάβει το προϊόν στα χέρια του.
Αυτή η μέθοδος έδωσε την ευκαιρία σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα να δημιουργηθούν χωρίς να χρειάζονται κεφάλαιο για την αγορά αποθέματος και στους κατασκευαστές ή χοντρέμπορους, πωλητές να προωθούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.




Πως λειτουργεί το drop shipping

Η λειτουργία του είναι σχετικά απλή. Ο έμπορος ή ηλεκτρονικό κατάστημα ή eBay store, διαλέγει μία αξιόπιστη drop ship εταιρία. Επιλέγει το προϊόν που θέλει να πουλήσει και θέτει μία τιμή πώλησης του προϊόντος, μεγαλύτερη φυσικά από αυτή που έχει η εταιρία στον κατάλογο.
Όταν το προϊόν πουληθεί, στέλνει τα χρήματα στην εταιρία μαζί με τα στοιχεία του πελάτη, αυτή του αποστέλλει το προϊόν και αυτός κρατάει την διαφορά. Θα χαρακτήριζα το σύστημα απλό, ιδιοφυές και επαναστατικό για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Πρόκειται για ένα κλασσικό win-win-win σενάριο. Κερδίζει η drop ship εταιρία, αφού μεγαλώνει εντυπωσιακά το πελατολόγιό της, κερδίζει ο έμπορος που καρπώνεται την διαφορά, κερδίζει ο πελάτης αφού παραλαμβάνει το προϊόν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και σε πολύ καλή τιμή, απαλλαγμένη από: το κόστος ενοικίου, υπαλλήλων, μεταφοράς του προϊόντος από τον χοντρέμπορο στον έμπορο και από τον έμπορο στον πελάτη.
Το σύστημα του drop shipping εξαπλώθηκε και έγινε γνωστό μέσα από το eBay. Πάρα πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα γεννήθηκαν χωρίς καθόλου χρηματικό κεφάλαιο, τα οποία συνεχίζουν να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Χωρίς την βοήθεια αυτής της μεθόδου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά αποθέματος είναι αρκετά και λίγοι τα διαθέτουν.
Το κόστος κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι πολύ μικρό και το κόστος δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μέσα στο eBay ανύπαρκτο. Το διαδίκτυο απελευθέρωσε την αγορά και έφερε έναν πολύ σημαντικό θεσμό στο προσκήνιο. Την εργασία από το σπίτι.

Τα πλεονεκτήματα του drop shipping για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

* Δεν απαιτείται ιδιαίτερο χρηματικό κεφάλαιο
* Δεν απαιτείται απόθεμα προϊόντων
* Αν το προϊόν δεν πουλάει, δεν χάνει τίποτα αφού δεν το έχει αγοράσει
* Δεν υπάρχει κόστος συσκευασίας και αποστολής
* Δεν ασχολείται με επιστροφές και customer service
* Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από έναν μεγάλο αριθμό drop ship εταιριών

Τα μειονεκτήματα

* Φεύγει ο έλεγχος του χρόνου αποστολής από το ηλεκτρονικό κατάστημα
* Δεν υπάρχει έλεγχος του stock από το ηλεκτρονικό κατάστημα
* Δεν υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της τιμής, αγοράζοντας μεγάλο αριθμό προϊόντων στην χονδρική

Τι να προσέξετε




Όπως και σε κάθε άλλη ιδέα που αναπτύχθηκε ραγδαία, οι απατεώνες έκαναν την εμφάνισή τους προσπαθώντας να κερδίσουν από την μεγάλη ζήτηση που δημιουργήθηκε για τις drop ship εταιρίες. Δημιουργήθηκαν πολλοί κατάλογοι με εταιρίες φαντάσματα οι οποίοι προσφέρονταν σε πολύ χαμηλή τιμή.
Τα προϊόντα που πρόσφεραν οι εταιρίες αυτές ήταν απίστευτα χαμηλές, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να πέσει στην παγίδα και να πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν εικονικό κατάλογο. Θέλει πολύ προσοχή, καθώς είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η φερεγγυότητα κάποιας drop ship εταιρίας.
Προσωπικά έχω ασχοληθεί μόνο με τον κατάλογο της world wide brands, ο οποίος είναι πιστοποιημένος από το ίδιο το eBay. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα αξιόπιστα drop shipping directories, όμως για κανένα άλλο δεν εγγυάται το eBay κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό.
Η μέθοδος του drop shipping προσφέρει την δυνατότητα να εμπλακείτε με το ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς να διαθέτετε κάποιο ιδιαίτερο χρηματικό κεφάλαιο, προσοχή όμως γιατί οι απατεώνες είναι πολλοί και δύσκολο να τους εντοπίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου