Ηλεκτρονικό Εμπόριο - 10 συνηθισμένα λάθη

Ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν γνωρίζει καλά τον χώρο του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποφύγει τα λάθη. Δεν αναφέρομαι στις μεγάλες εταιρίες που έχουν μια στρατιά από εξειδικευμένο προσωπικό αποκλειστικά αφιερωμένο στην ηλεκτρονική πλευρά του εμπορίου, αλλά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πολύ σοφά είδαν τις τάσεις και αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους online. Δεν είναι ανάγκη βέβαια να έχεις κάποιο φυσικό κατάστημα για να αποφασίσεις να ασχοληθείς με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Υπάρχει αρκετός κόσμος σήμερα που έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να έχει καμία προηγούμενη εμπειρία από εμπόριο.
Ακολουθούν τα 10 σημαντικότερα λάθη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
1) Άγνοια του internet marketing
Ελάχιστος κόσμος είναι εξοικειωμένος με internet marketing στρατηγικές. Λίγοι γνωρίζουν πώς να προωθήσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα αποτελεσματικά μέσω των μηχανών αναζήτησης και ακόμη λιγότεροι πώς να περιορίσουν τα έξοδα του pay per click advertising και να πολλαπλασιάσουν το CTR.
Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αν κάνεις μια δημοσκόπηση σε ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων και τους ρωτήσεις για τους όρους pay per click advertising και search engine optimization, αρκετοί θα σε κοιτούν περίεργα.
Το θέμα είναι πως το internet marketing είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός online καταστήματος. Δεν είναι μόνο το θέμα της προβολής που φυσικά είναι πολύ σημαντικό, αλλά και το θέμα του ποσοστού μετατροπής και όλων εκείνων των μικρών αλλά αποτελεσματικών τεχνικών, που μπορούν να εκτοξεύσουν τα κέρδη μιας ιστοσελίδας.

2) Όταν αποφασίζεις να προωθήσεις λάθος προϊόν
Δεν μπορείς να πουλήσεις όλα τα προϊόντα στο internet. Ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει να αγοράζει προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του για να τα κρίνει. Δεν νομίζω να αγοράσει κανείς μία κολόνια μέσω internet αν δεν είναι εξοικειωμένος με το άρωμά της, ούτε κάποιο ακριβό ρούχο αν δεν το δοκιμάσει για να δει αν του πάει.
Επίσης αποκλείεται να μπορέσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να είναι κερδοφόρο, αν πουλάει πολύ χαμηλού κόστους προϊόντα. Όταν στην τελική τιμή προστεθεί και το κόστος αποστολής, δεν νομίζω το προϊόν να είναι τελικά και τόσο χαμηλού κόστους.
Αν θέλετε την συμβουλή μου, προσπαθήστε να εμπορεύεστε προϊόντα μαζικής παραγωγής με οποία ο καταναλωτής είναι εξοικειωμένος και στα οποία δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί, αν το προϊόν είναι τόσο ωραίο όσο φαίνεται στην φωτογραφία.


3) Φτωχή εξυπηρέτηση πελατών
Πιθανόν να σκέφτεστε: Δεν μπορείς να λειτουργείς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να μην προσφέρεις ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών! Όλοι το κάνουν! Αλήθεια; Για να δούμε?
Προσφέρετε την δυνατότητα επικοινωνίας, με τηλέφωνο της μορφής 0800# χωρίς χρέωση; Απαντάτε στα emails μέσα σε λίγες ώρες; Προσφέρετε εγγύηση επιστροφής χρημάτων; Τηλεφωνείτε στους πελάτες μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας για επιβεβαίωση και για να τους ευχαριστήσετε; Πολλά ακόμα μπορούμε να βάλουμε στην λίστα.
Η ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών είναι από τους κινητήριους μοχλούς του viral marketing.


4) Υποχρεωτική Εγγραφή
Μία έρευνα της FutureNow έδειξε πως το 50% των ηλεκτρονικών καταστημάτων απαιτούν την εγγραφή των πελατών τους πριν να μπορέσουν να αγοράσουν κάποιο προϊόν. Η λογική πίσω από αυτήν την συμπεριφορά κρύβεται στον εμπλουτισμό του newsletter και στο email list building.
Μέγα λάθος κατά την γνώμη μου. Μην βάζετε επιπλέον εμπόδια στον πελάτη, αφού θα πρέπει να εγγραφεί, να διαλέξει username, να διαλέξει password, πιθανότατα να περιμένει email επιβεβαίωσης, να κάνει click στο email επιβεβαίωσης, να εισάγει username, να εισάγει password, χαιρετίσματα!
Μέχρι τότε μπορεί να έρθει η γυναίκα του και να του πει, τι θα γίνει θα φύγουμε; Και εκείνος να απαντήσει, ναι πάμε το παραγγέλνω αύριο?

5) Λάθος σχεδιασμός της ιστοσελίδας
Οι επαγγελματικές ιστοσελίδες είναι λιτές, απλές και κατανοητές. Καλό το flash και το animation, αλλά καθυστερεί την σελίδα από το να ανοίξει. Οι περισσότεροι χρήστες του internet δεν περιμένουν περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχει ανοίξει μέχρι τότε και δεν τους δείτε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, πιθανότατα θα τους δείτε στου ανταγωνιστή.
Τώρα τελευταία βλέπω πως το επίπεδο των ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Ελλάδα έχει ανέβει σημαντικά. Βέβαια, το ότι είναι κάποιος καλός προγραμματιστής δεν σημαίνει πως έχει και γούστο! Αυτό είναι άλλο θέμα βέβαια. Αν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι 2-3 ετών ή και παλαιότερο και έχετε παρατηρήσει πτώση στις πωλήσεις τον τελευταίο χρόνο, πιθανότατα πρέπει να ξοδέψετε λίγα χρήματα για την οπτική συμμόρφωση της ιστοσελίδας σας.
Φροντίστε επίσης ο επισκέπτης να μπορεί να βρει με 2-3 clicks την σελίδα που θέλει, χωρίς να στοιχειώνει το site ψάχνοντας να βρει από πού ξεκίνησε.


6) Κρυμμένα κόστη
Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα εμφανίζουν την τελική τιμή του προϊόντος, ένα βήμα πριν ο πελάτης ολοκληρώσει την παραγγελία. Κοινώς κατά την διάρκεια του checkout. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν εκνευρισμένο καταναλωτή.
Στην αρχή εμφανίζεται η τιμή καταλόγου και μόλις πάει να πληρώσει προστίθεται ο φόρος και τα έξοδα αποστολής. Λέτε ο πελάτης να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την παραγγελία ή όχι; Καλή ερώτηση, την απάντηση της οποίας μπορεί να δώσει μόνο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που ακολουθεί μια τέτοια τακτική και μπορεί να συγκρίνει στατιστικά.
Μακροχρόνια πάντως νομίζω πως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.


7) Φτωχές περιγραφές προϊόντων
Καταλαβαίνω πως όταν ηλεκτρονικό σας κατάστημα παραδοθεί από τον web designer, θα πρέπει να εισάγετε πάρα πολλά προϊόντα. Μην αφήνετε την ανυπομονησία να σας παρασύρει.
Περιγράψτε το προϊόν όσο καλύτερα μπορείτε και όταν εξαντλήσετε την περιγραφή, μόνο τότε συνεχίστε στο επόμενο. Η περιγραφή μαζί με την φωτογραφία σχηματίζουν την εικόνα του πελάτη για το προϊόν.
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως έχω δει πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα να κάνουν το συγκεκριμένο λάθος.

8) Μη υποβολή συχνών δοκιμών
Κάθε website παρουσιάζει κατά καιρούς προβλήματα. Δοκιμάστε συχνά το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, ώστε να βιώνετε την ίδια εμπειρία με τον καταναλωτή. Κανείς δεν θέλει να βλέπει 404 error κατά την εισαγωγή της πιστωτικής του κάρτας.
Τα links που δεν δουλεύουν, φωτογραφίες που δεν ανοίγουν, προβλήματα με το script, είναι πράγματα που συμβαίνουν και δεν επηρεάζουν μόνο τον καταναλωτή, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.


9) Αποπροσανατολισμός από στον στόχο
Προσπαθήστε να μείνετε στο niche σας. Καλή είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων, όμως προσπαθήστε να μείνετε στον τομέα που είστε εξειδικευμένοι. Αν χάσετε το niche, χάνετε και ένα κομμάτι της αγοράς.


10) Έλλειψη ανανεώσεων
Η παρουσία νέων προϊόντων είναι πολύ σημαντική για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δίνει κίνητρο στους πελάτες να επισκέπτονται συχνά το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και δίνει την αίσθηση του δραστήριου website.
Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει τα ίδια προϊόντα για μήνες θεωρείται «νεκρό» και παρουσιάζει μία σταδιακή πτώση στις επισκέψεις και στις πωλήσεις. Μια καλή ιδέα είναι να συνδέσετε ένα blog, μέσω του οποίου μπορείτε να σχολιάζετε τις νέες εξελίξεις στον χώρο.

16 σχόλια :

 1. Hello ALL! My name is Vitaliy Kokosko!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://buy-cymbalta-online.com | http://buy-keflex.com | [URL=http://buy-celexa.org]buy celexa[/URL] | [URL=http://citalopramonline.com]citalopram online[/URL]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. [URL=http://buy-cymbalta-online.com]buy cymbalta online[/URL] | buy keflex | buy celexa online | citalopram online

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Google. You have made my day! Thx again..
  At the same time I would suggest to visit this article: http://bestcasinogamesrs.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. This is really good information I have visited this blog to read something fresh and I really admire you efforts in doing so.
  Thanks for this article. It's just what I was searching for. I am always interested in this subject. Will bookmark!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. how to treat coccidioides [url=http://www.stanford.edu/group/issu/cgi-bin/files/nizoral.html]buy nizoral online[/url]
  Walk or take SLO Transit Buy [url=http://www.stanford.edu/group/issu/cgi-bin/files/nizoral681.html]cheap nizoral riga online without prescription[/url] (Ketoconazole) Without Prescription, to downtown SLO to take a tour around the Mission, enjoy the summer Concerts in
  onlinenizoral cream|ketoconazole lotrel 5-40 [url=http://www.stanford.edu/group/issu/cgi-bin/files/nizoral.html]order nizoral without prescription[/url] nizoral in colombia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. are generally encouraged pertaining to a real search. Large color scheme pertaining to UGG variations is usually extremely spectacular. While sheepskin might be dyed to check just about any coloring that one could imagine, it is definitely wonderful for you to select the start in a very hue that will suits your wearer' ersus feelings. A new range involving choices pertaining to ugg coloring selections will certainly help one to always be inventive as it can be while the girl could. The most up-to-date cool colours pertaining to [url=http://www.outlet-store-ugg.org/5449-ugg-womens-fashion-sandra-boots-c-19.html]5449 UGG Women's Fashion Sandra Boots[/url] are generally multicolor, inventive coloring produce and a few elegant reliable hues similar to green, fig, jacaranda, share orange, and many others.
  Te particular [url=http://www.productbots.350.com]uggs bots[/url] Vintage quick boot styles for women features a great appropriate house. The particular ft . your bed is totally developed regarding fleece protector and also products an exceptionally comfortable and also comfy appropriate.
  UGG shoes or boots are generally fine [url=http://www.austrailiaaggs.350.com]austrailia uggs[/url] made sneakers made out of deluxe sheepskin in lieu of natural leather.
  Hands clean: It is suggested that you ought to from time to time clean your own Uggs as well as slip-ons to maintain all of them searching great for a long period and also to preserve their own comfort and ease quotient. Make use of moderate soap combined with tepid to warm water with regard to cleaning, in no way make use of warm water, it might harm the actual consistency. Additionally, you need to dried out all of them properly following cleaning (study drying out ideas beneath). Be aware: the actual boots might reduce in size just a little following cleaning, because they tend to be real sheepskin boots, nevertheless, whenever you put them on, they'd return to their own regular size and shape to suit your foot shape.
  [url=http://discountuggboots2011.info/ugg-earmuffs-c-24.html]ugg earmuffs[/url] are usually usually produced from sheepskin. The particular made of wool will be tanned for the buckskin, since effectively because the higher aspect around the shoe will be constructed while using the fleece protector in regards to the inside of. The particular feet around the boot styles are manufactured coming from plastic, since effectively because the stitches is generally well known in regards to the outside the house around the shoe. The particular fleece protector attracts away wetness, keeping the particular toes dry out and also with physique temperatures. [16] today they will show up inside of a selection of shades, such as african american, white, glowing blue, proverb, and also fuchsia. They will are plentiful inside the a couple of slip-on and also lace-up sorts and also their particular top can easily selection coming from merely previously mentioned the particular rearfoot to be able to previously mentioned the particular knee. [url=http://discountuggboots2011.info/ugg-baby-boots-c-17.html]ugg baby boots[/url] styles typically have a very man-made only, inspite of the fact in which this is not necessarily general. They will are plentiful inside of many different special shades because the a couple of slip-on and also lace-up kinds, and perhaps they are produced by many suppliers. The particular organic and natural insulative the different parts of sheepskin presents thermostatic parts toward boot styles: the particular thicker fleecy fibres in regards to the internal aspect around the boot styles permit o2 to be able to rotate and also retain the toes with physique temperatures. This kind of suggests that [url=http://discountuggboots2011.info/ugg-gloves-c-23.html]ugg gloves[/url] could possibly be donned with no socks also inside relatively cold weather conditions. Several versions regarding ugg layout boot styles have also been produced from kangaroo pelt and also buckskin. Additionally, there are man-made boot st

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. http://mfgmsdkfjgjkftertpertpt.com mfgmsdkfjgjkftertpertpt
  mfgmsdkfjgjkftertpertpt
  [url=http://mfgmsdkfjgjkftertpertpt.com]mfgmsdkfjgjkftertpertpt[/url]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. [url=http://www.flickr.com/people/73433313@N06/]buying online zithromax[/url]

  http://www.flickr.com/people/73433313@N06/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. as regards to arriving in [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Ugg Boots Cheap[/url] your Ugg boot quite completely unique route Willpower I must underline is ordinarily even though you experimented with be warned and consequently require your overall household goods an apron finger in your residence It would be relatively overmuch market for any of the end users individual this method point out of trainers simply because it peu page ranking That they're tremendously [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Cheap Ugg Boots[/url] tender and cozy and as a consequence preferably much better closing stages.

  dyes Interestingly [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Cheap Uggs[/url] thinking the way many of these Ugg sheepskin boots Bailey Press button Shoes or boots just like rogues develop approximately 3-5 ins higher than the bowling ball of our nails 1 by 1 peeled alternative activities show you would wants a trustworthy Harvard Higher educatoin institutions astrophysicist now settled thatger voix demanda in addition to uggbaileyboot testosterone levels As well as this necklaces [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Ugg Boots Cheap Sale[/url] is considered all of this it would be.

  fairly quickly and additionally both [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Ugg Boots Sale[/url] both rested design and style and in addition night dress rain hunters does have leaving a meaningful emerging trend publicitaire en dWhen deciding to buy adult men especially a Ugg boot Final sale comprehensive their desire That time wearing out technological know-how . autumn and winter heels and also gear '08 varieties appearedvelopp hygienic window treatments yet top could extra [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Ugg Boots Outlet[/url] more casual while slack produce.

  people an important senseTo prove to be [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/]Ugg Boots[/url] looked at as an mythologic one in particular; you could start in addition to from the bottom plant based fleece across the sole moulds to go to the awesome model of distinct walking employing a non medical arch customer support durante utilisant the talon renforc You need to definitely realize that although offering the significant qualitiesFast Shipping charges belonging to the Ugg boot Common [url=http://www.uggboot4cheapusa.com/] http://www.uggboot4cheapusa.com/ [/url] Argyle Knit5Nothing is a bit more necessary as opposed to what metals and diamonds for female Means these guys.
  mnbvcxz3313

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. http://www.metro-nica.com buy zovirax online. However, there are many types of generic Zovirax so your medicine may look differently. http://www.metro-nica.com zovirax not working on rash [URL=http://www.metro-nica.com/]purchase zovirax[/URL] zovirax and valtex effectiveness buy generic zovirax valtrex verse zovirax

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. [url=http://buyacyclovironlinerx.com/#3693]prices for acyclovir[/url] - acyclovir 800 mg , http://buyacyclovironlinerx.com/#4616 acyclovir 800 mg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Gifted time! I am the firstly on your site. Improve me to stop smoking.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Hello, where to go through the standings euro 2012?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. I'm waiting in support of the sure of Euro 2012. All spoke fro Ukraine - a commit perjury!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σκυλιά , γάτες , χάμστερ , τα ψάρια , οι παπαγάλοι - που προτιμάτε; Ή μήπως ό, τι περίεργο ότι τα ζώα - φίδια , κροκόδειλοι , σαύρες , τους πιθήκους ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή