Γεωγραφικός προσδιορισμός μιας επαγγελματικής σελίδας

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των αποτελεσμάτων μίας αναζήτησης και της  γεωγραφικής τοποθεσίας ενός ιστότοπου. Για χρόνια οι μηχανές αναζήτησης  προσδιορίζουν την τοποθεσία ενός ιστότοπου με βάση το TLD (Top Level Domain).  Για παράδειγμα οι μηχανές αναζήτησης θα χαρακτηρίσουν ως Γαλλικό έναν ιστότοπο με διεύθυνση www.mycompany.fr καθώς το fr είναι το εθνικό TLD της Γαλλίας.  Επακόλουθο αυτού του γεωγραφικού προσδιορισμού είναι τα αποτελέσματα  αναζήτησης να αλλάζουν με βάση το ποιος κάνει την αναζήτηση. Αν για παράδειγμα  είμαστε στη Γαλλία και βρισκόμαστε στο Γαλλικό τμήμα του Google πολύ υψηλή  θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων θα καταλαμβάνουν Γαλλικές ιστοσελίδες.  Ιδιαίτερα στο Google μπορεί κάποιος να περιορίσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης  σε ιστοσελίδες μόνο της χώρας του. Γι αυτό είναι σημαντική η σωστή επιλογή του  κατάλληλου TLD για τον ιστότοπο της επιχείρησής μας. Τι συμβαίνει όμως με διεθνή  TLD όπως τα com, net, org, info, biz;  





Για τα μη-εθνικά domain οι μηχανές αναζήτησης προσδιορίζουν την τοποθεσία μίας  ιστοσελίδας με βάση την γεωγραφική θέση της διεύθυνσης IP του ιστότοπου. Αυτό  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς είναι πιθανόν ένας ιστότοπος για  παράδειγμα μίας Ισπανικής εταιρείας να χαρακτηριστεί ως αγγλικού ενδιαφέροντος αν  φιλοξενείται σε διακομιστή στην Μεγάλη Βρετανία. Επίσης αρκετές πολυεθνικές  εταιρείες διατηρούν υπό-καταλόγους ή sub domains για τους ιστότοπους των  επιμέρους χωρών αντί για ξεχωριστά domain. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Ευτυχώς, τουλάχιστον για το Google, υπάρχει τρόπος να ορίσουμε την εθνικότητα ενός ιστότοπου που χρησιμοποιεί ένα μη-εθνικό TLD. Συνδεθείτε στο Google  Webmaster Central (www.google.com/webmasters/ ) και επιλέξτε το domain που  σας ενδιαφέρει από αυτά που έχετε προσθέσει. Στην καρτέλα «Tools» επιλέξτε «Set  Geographic Target». Από εκεί μπορείτε να παράσχετε πληροφορίες σχετικά με την  τοποθεσία του ιστότοπού σας ή να μην ορίσετε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία. Το  Google θα αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων  μίας αναζήτησης.
Ο ορισμός πολλαπλών χωρών για έναν ιστότοπο δεν είναι δυνατός αλλά μπορείτε να  ορίσετε διαφορετικές εθνικότητες για κάθε sub domain ή κατάλογο του ιστότοπού  σας. Μπορείτε δηλαδή να έχετε μία δομή όπως η παρακάτω:
www.mycompany.com (Η.Π.Α.)
greece.mycompany.com ( Ελληνικό παράρτημα)
italy.mycompany.com (Ιταλικό παράρτημα)

Επίσης μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε ακόμα περισσότερο την τοποθεσία του  ιστότοπού σας αν αυτό απαιτείται. Για παράδειγμα αν έχετε τον ιστότοπο ενός  ξενοδοχείου στην Κρήτη, μπορείτε να δώσετε μέχρι και την πλήρη διεύθυνση του  ξενοδοχείου σας. Αν θέλετε να σας βρίσκουν και στα αποτελέσματα των τοπικών  αναζητήσεων θα πρέπει επίσης να προσθέσετε τον ιστότοπό σας και τα στοιχεία της  επιχείρησής σας στο Google Local Business Center (www.google.com/local/add/ ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου