Πως με έξυπνες ιδέες βγάζεις λεφτά στο δίκτυο.

Με αφορμή τα δεκάδες deal sites που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και την σχέση τους με την Groupon, ας δούμε μερικές από τις μεγάλες εταιρίες πως βγάζουν λεφτά. Ο πρώτος, αυτός που είχε την ιδέα, είναι αυτός που καρπώνεται και το μεγαλύτερο μερίδιο του κέρδους. Όλοι οι υπόλοιποι που αντιγράφουν, μοιράζονται τα ξεροκόμματα που απομένουν. Η groupon από τα 30.5 εκατομμύρια δολάρια τζίρο τον πρώτο χρόνο, εκτοξεύθηκε στα 713,4 τον δεύτερο χρόνο και έγινε η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρία στον κόσμο. Και αυτό το πέτυχε εφαρμόζοντας μια πολύ απλή ιδέα. Σε κάθε κουπόνι προσφοράς έβαλε ελάχιστο αριθμό πωλήσεων. Έτσι όταν κάποιος αγόραζε ένα κουπόνι, το έλεγε και σε φίλους του, ώστε να το αγοράσουν και αυτοί και να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός. Για κάθε τρεις που θα αγόραζαν με προτροπή του πρώτου, αυτός έπαιρνε ένα κουπόνι δωρεάν.
Κάπως έτσι βρέθηκε με μερικά εκατομμύρια πελάτες σε ένα μόλις χρόνο. Αμφιβάλλω αν όλα τα δικά μας deal sites έχουν 10.000 πελάτες συγκεντρωτικά.




Άλλο παράδειγμα είναι η Airbnb. Ξεκίνησε ως “Air Mattress, Bed, and Breakfast,” και ταίριαζε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους με κοινά "θέλω" για τις διακοπές τους. Μακρυά από τον παραδοσιακό τουρισμό, άγνωστοι άνθρωποι έκαναν μαζί διακοπές. Με αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, Airbnb εκτιμήθηκε σε 1 δισ. δολ. τον Ιούλιο του 2011.

Zynga: Η Zynga, είναι η εταιρεία πίσω από πολλά από τα κορυφαία παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της FarmVille, CityVille, και το Mafia Wars. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξία της εκτιμάται στα 15-20 δισ. δολάρια. Βγάζει λεφτά μέσω των παικτών που αγοράζουν credits και από συμφωνίες από μεγάλες εταιρίες που προβάλλονται στα παιχνίδια της. Μια τέτοια ήταν με τα McDonalds όπου μπορούσες για μια μέρα μόνο να επισκεφτείς το αγρόκτημα της, να σπείρεις ντομάτες και να κερδίσεις McCafe στα καταστήματα της.

Κάτι παρόμοιο κάνει και η Activision Blizzard. Αυτή έχει το παιχνίδι World of Warcraft, στο οποίο μαζεύεις εικονικό χρυσό, τον οποίο μπορείς να πουλήσεις μετά σαν πραγματικό χρυσό. Χρεώνει όμως $15 συνδρομή τον μήνα στους παίκτες.

Dropbox, 99designs, UserTesting.com, QuiBids είναι μερικές ακόμα εταιρίες που έχουν σκαρφιστεί απίθανα πράγματα για να βγάλουν λεφτά. Να καταλήξω λοιπόν λέγοντας, ότι η πολλή αντιγραφή δεν κάνει καλό. Μια καλή ιδέα χρειάζεται ή η βελτίωση της ιδέας κάποιου άλλου. Στο ίντερνετ υπάρχουν τεράστιες προοπτικές και απέραντος χώρος για καλές ιδέες. "Think big" που λένε και οι Αμερικάνοι.




10 σχόλια :

  1. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν σελίδα στο facebook blog η site.Σου δίνει λεφτά για κάθε έναν που διαβάζει την ανάρτηση σου και επειδή Κρίση έχουμε καλά κέρδη.ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ http://adf.ly/?id=817751 και ξεκίνησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγες μέρες ψάχνωντας για εργασία μέσω του internet ανακάλυψα μια ιδέα που περιγράφεται στο βίντεο που βρίσκεται στη διευθυνσή: http://extraeisodima5.wordpress.com μπορεί κάποιος να κάνει πρόεγγραφη δωρέαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι αμα βγαλεις λεφτα από αυτό θα κατσω να με χεσεις!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Λεφτα στο δικτυο? LAN? Α ρε καημενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεφτα στο δικτυο? LAN? Α ρε καημενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A ρε καμενη! σκετο.

      Διαγραφή
    2. τι αι ρε καημενοι ρε ωλακεσ?????επιδη δν 3ερεται ποσοι αν8ρςποι εχοθν γινει εκκατομιριοθχοι απο το ιντερνετ γιαθτο μιλατε.....ΑΣΧΕΤΟΙ////ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΑΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ!!!

      Διαγραφή
  5. ΒΡΗΚΑ ΤΥΧΑΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΙΤΟ ΤΡΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή