Google Webmaster Tools: Οδηγίες για αρχάριους

Google Webmaster Tools
Με δεδομένο ότι η Google ελέγχει πάνω από το 80% της αγοράς αναζήτησης, και έχοντας  δημιουργήσει ένα εργαλείο για την βελτίωση της κατάταξης των σελίδων, θα πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιούμε. Το Google Webmaster Tools είναι ένα πολύπλοκο εργαλείο για τους μη έχοντες την ανάλογη εξοικείωση, γιατί περιλαμβάνει αναφορές για όλους τους τομείς μιας σελίδας και τις αντίστοιχες προτάσεις για την διόρθωση των λαθών. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που είναι απαραίτητο να ελέγχονται από όλους, ακόμα και από τους αρχάριους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αυτά τα βασικά που πρέπει να κάνουμε όλοι μας.




Καταρχήν ανοίγετε λογαριασμό στο GoogleWebmasterTools. Αφού γίνει η ενεργοποίηση του, προσθέτετε το site σας και κάνετε την επιβεβαίωση που θα σας ζητηθεί, με την τοποθέτηση ενός κωδικού HTML στην σελίδα σας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μετά την επιβεβαίωση, είναι να πάτε στην ενότητα "Διαμόρφωση - Ρυθμίσεις" και να σιγουρευτείτε ότι έχει καταχωρηθεί μόνο μία έκδοση της σελίδας σας. Ή το www.example.com ή το http://example.com.

Σε αυτήν την φάση δεν θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία από την Google για να τα ερμηνεύσετε. Μετά από 2-3 εβδομάδες όμως θα έχετε αποτελέσματα. Τότε λοιπόν θα ελέγξετε τους εξής τομείς:
  • Στην ενότητα "Υγεία", επιλέγετε "σφάλματα ανίχνευσης". Εδώ θα δείτε αν η Google αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την επίσκεψη στην σελίδα σας. Τυχόν προβλήματα που θα εμφανιστούν, θα πρέπει να φροντίσετε να τα διορθώσετε αν θέλετε να ανέβει το ranking της σελίδα σας. Εκτός από τα σφάλματα " δεν βρέθηκε", που δεν επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του ιστότοπου σας στην αναζήτηση.
  • Μετά πηγαίνετε στα "στατιστικά ανίχνευσης" (ακριβώς από κάτω). Αν τα δύο πρώτα γραφήματα έχουν ανοδική ή στάσιμη πορεία είστε καλά. Εάν όμως η πορεία είναι καθοδική έχετε πρόβλημα. Γιατί όσο πιο συχνά η Google επισκέπτεται την σελίδα σας, τόσο πιο αξιόπιστη την θεωρεί. Το τρίτο γράφημα δεν πρέπει να έχει ανοδική πορεία. Σε αυτήν την περίπτωση ελαφρύνετε την σελίδα σας από banners και φωτογραφίες.
  • Πηγαίνετε στην ενότητα "Βελτιστοποίηση" και επιλέγετε "Βελτιώσεις HTML". Εδώ θα δείτε τις διπλότυπες περιγραφές σε τίτλους και ετικέτες, στην σελίδα σας. Είναι το συχνότερο πρόβλημα που εμφανίζουν οι σελίδες και ιδιαίτερα τα blogs, γιατί με την πάροδο του χρόνου και την πληθώρα των αναρτήσεων, χρησιμοποιούνται οι ίδιες φράσεις στους τίτλους. Αυτό διορθώνεται πάρα πολύ εύκολα μετά τον εντοπισμό τους., απλά με μια αλλαγή σε κάποια λέξη.
Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες ενότητας στο GoogleWebmasterTools, αλλά μπορείτε εν καιρώ να  τα δείτε. Τα παραπάνω είναι βασικά και πρέπει να ελέγχονται τακτικά.

Διάβασε περισσότερα για το SEO της ιστοσελίδας σου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου