Πως να αγοράζετε ιστοσελίδες και να βγάζετε κέρδος από αυτές

Επένδυση σε ιστοσελίδες
Αν περιηγηθείτε στο διαδίκτυο θα διαβάσετε πολλά άρθρα που θα αναφέρουν το πόσο επικερδής εργασία είναι η δημιουργία και πώλησης ιστοσελίδων. Για να ισχύει όμως αυτό, σημαίνει και το αντίστροφο. Ότι και η αγορά ιστοσελίδων είναι εξίσου επικερδής δουλειά. Αγοράζοντας δηλαδή ιστοσελίδες μπορεί να φανεί μια εξαιρετικά αποδοτική επένδυση. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποτίμηση των ιστοσελίδων είναι ακόμα πολύ μικρή σε σχέση με offline επενδύσεις. Ένα ακίνητο θεωρείτε καλή επένδυση εάν μπορεί να φέρνει ετήσια κέρδη της τάξης του 5%-10%, μια επιχείρηση αν φέρνει ετήσιο κέρδος 20% με 30%. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των ιστοσελίδων;




Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι αγοράζετε μια επιχείρηση με 100.000€. Θα περιμένετε ότι η επιχείρηση έχει ένα κέρδος τέτοιο ώστε να κάνετε απόσβεση της επιχείρησης σας σε 3-5 (το πολύ) χρόνια. Πληρώνετε  στον πωλητή της επιχείρησης τον εξοπλισμό και το κέρδος του για τα επόμενα δύο χρόνια  (γνωστό και ως "αέρας"). Αν καταφέρετε να αυξήσετε και τον τζίρο, τότε θα κάνετε απόσβεση νωρίτερα.

 Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων ευχαρίστως θα πουλούσαν την σελίδα τους για το διπλάσιο των ετήσιων εσόδων τους. Και ο λόγος είναι ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μπορέσουν να ξαναστήσουν μια άλλη ιστοσελίδα που θα αποφέρει τα ίδια χρήματα και θα έχουν προεισπράξει και το κέρδος της προηγούμενης. Αν δηλαδή μπορούσατε να αγοράσετε μια ιστοσελίδα που βγάζει 1000€ τον μήνα, πληρώνοντας 24000€, σε δύο χρόνια θα κάνατε απόσβεση των χρημάτων σας. Η διαφορά είναι ότι η συμβατική επιχείρηση περιέχει σημαντικό ρίσκο, γιατί επηρεάζεται από πάρα πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες, ενώ μια ιστοσελίδα μόνο με μια απλή συντήρηση και το ειδικό βάρος της παλαιότητας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο διαδίκτυο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα σας βγάλει έξω από τον αρχικό σας σχεδιασμό. Το ετήσιο κέρδος θα αγγίξει το 50% της επένδυσης σας.




Ήδη, τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια έχουν αρχίσει και επενδύουν χρήματα σε μεγάλες ιστοσελίδες. Αυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση της αξίας των ιστοσελίδων θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

Πως να ξεκινήσετε και τι να προσέξετε
Δεν χρειάζεται ενθουσιασμός. Μπορεί η αγορά να είναι πολύ κερδοφόρα αυτήν την στιγμή, αλλά αν δεν έχετε την εμπειρία, ή τον χρόνο να ασχοληθείτε μαζί της, μπορεί να την πατήσετε. Το ιδανικό σενάριο είναι να ξεκινήσετε με κάποια ιστοσελίδα με μικρή κερδοφορία (το πολύ έως 100€ τον μήνα) και στην συνέχεια, μόλις μάθετε τα κόλπα της δουλειάς, να προχωρήσετε σε μεγαλύτερες επενδύσεις.

Πριν προβείτε στην αγορά μιας ιστοσελίδας πρέπει να προσέξετε τα εξής:
  • Έχετε τις τεχνικές γνώσεις να την διαχειριστείτε; Μερικές ιστοσελίδες είναι πολύ απλές και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μια ενημέρωση του περιεχομένου. Υπάρχουν όμως και ιστοσελίδες που κατασκευαστικά απαιτούν τεχνικές γνώσεις. Βεβαιωθείτε για τις δυνατότητες σας.
  • Γνωρίζετε την κυκλοφορία της σελίδας; Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε είναι να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη της να εγκαταστήσει τα google analytics (αν δεν το έχει κάνει ήδη). Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αλλά δεν είναι αξιόπιστοι 100%.
  • Ξέρετε τι έσοδα παράγει η ιστοσελίδα; Αν χρησιμοποιεί adsense η ιστοσελίδα, ζητήστε screen-shots από τα κέρδη της. Αλλιώς θα πρέπει να βασιστείτε στα λόγια του ιδιοκτήτη.
  • Πόσο σταθερή είναι η ιστοσελίδα που θέλετε να αγοράσετε; Επιβεβαιώστε το ελέγχοντας την ηλικία του domain, τα backlinks, τις καταχωρήσεις στην Google κ.τ.λ.





Που θα βρείτε ιστοσελίδες να αγοράσετε
Το πρώτο μέρος που θα πρέπει να ελέγξετε είναι το flippa.com. είναι η μεγαλύτερη αγορά για ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές άχρηστες ιστοσελίδες, αλλά θα βρείτε και πολύ αξιόλογος.
Το δεύτερο εργαλείο που έχετε στα χέρια σας είναι η Google. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε θέματα που σας ενδιαφέρουν και κατόπιν να επικοινωνήσετε με τους ιδιοκτήτες τους. Το μυστικό είναι να ανακαλύψετε ιστοσελίδες που έχουν δυνατότητες, αλλά για προσωπικούς λόγους οι ιδιοκτήτες τους δεν τις προχώρησαν, Έτσι θα αγοράσετε σε πολύ καλή τιμή.

Τι τιμή να προσφέρετε
Να έχετε στο νου σας, ότι η αξία μιας ιστοσελίδας, εξαρτάται κυρίως από τα έσοδα της και όχι από την ομορφιά της. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι RSS συνδρομές που έχει, τα εγγεγραμμένα μέλη της και οι newsletter συνδρομητές της. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι οι δυνατότητες εξέλιξης που έχει. Όπως καταλαβαίνετε η τιμή δεν μπορεί να είναι σταθερή. Αν πάρουμε όμως σαν οδηγό τα στατιστικά δεδομένα του flippa, τότε η αξία μιας ιστοσελίδας ισούται συνήθως με το διπλάσιο των ετήσιων κερδών της. Και σίγουρα δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο από αυτά.




Πως να χειριστείτε την συναλλαγή
Αφού συμφωνήσετε με τον πωλητή, φροντίστε να υπογράψετε μια σύμβαση. κάτι σαν και αυτήν
Αν δεν θεωρείτε απαραίτητο αυτό το βήμα περάστε στο επόμενο. Καταθέστε το μισό από το προσυμφωνημένο ποσό και αφού γίνει η μεταφορά της σελίδας, δώστε και τα υπόλοιπα χρήματα. 
Εάν δεν εμπιστεύεστε τον πωλητή ή το ποσό είναι πολύ μεγάλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Escrow.com, το οποίο λειτουργεί ως μεσάζοντας και διασφαλίζει και τα δύο μέρη. Παίρνει 3% προμήθεια.
Τέλος αν πρόκειται για την αγορά κάποιας μικρής ιστοσελίδας, προτιμήστε το paypal, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να μπλοκάρετε την μεταφορά χρημάτων αν κάτι δεν πάει καλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου