Μάθε πως να βελτιώσεις το περιεχόμενο της σελίδας σου, με την χρήση εικόνων

βελτίωση του SEO των εικόνων σε μια ιστοσελίδα
Οι εικόνες μέσα σε ένα άρθρο είναι εξίσου σημαντικές όσο και το γραπτό περιεχόμενο του. Διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο SEO μιας ιστοσελίδας. Όσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι λέξεις κλειδιά, οι παράγραφοι και η ορθογραφία σε ένα άρθρο, άλλο τόσο σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος εμφάνισης των εικόνων. Ας δούμε όμως πως μπορεί να βελτιωθεί μια ιστοσελίδα και οπτικά αλλά και τεχνικά.




Εικόνες και texts
Οι μηχανές αναζήτησης δεν βλέπουν τις εικόνες, αλλά διαβάζουν τα text που τις συνοδεύουν. Αυτά είναι το όνομα του αρχείου, ο τίτλος και η περιγραφή της εικόνας.
Το πιο συνηθισμένο  λάθος που συναντάμε σε ένα αρχείο εικόνας, είναι το όνομα του αρχείο. Αν έχει τραβηχτεί από κάποια φωτογραφική μηχανή, θα είναι κάπως έτσι "DN123". Αυτό δεν δίνει στην μηχανή αναζήτησης την δυνατότητα να καταλάβει για τι πράγμα μιλάει η εικόνα. Πριν ανέβει η εικόνα στην σελίδα μας, θα πρέπει να αποκτήσει το αρχείο ένα όνομα που να το προσδιορίζει.
Ο τίτλος που θα δώσουμε στην εικόνα είναι εξίσου σημαντικός για τις μηχανές αναζήτησης, γιατί βοηθάει στο να συνδεθεί με το περιεχόμενο του άρθρου.
Το ίδιο ισχύει και για την περιγραφή της εικόνας, που αν και δεν είναι ορατή στον θεατή, είναι ορατή στις μηχανές αναζήτησης.
Αν οι εικόνες σας θέλετε να μπορούν να καταχωρούνται από την google search engine και να εμφανίζονται στα google images, θα πρέπει να ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία σε όλες τις εικόνες της σελίδας σας. Το ίδιο ισχύει και για τις εικόνες που ανεβάζετε στα κοινωνικά δίκτυα τύπου facebook.

Το κατάλληλο format
Τα τρία πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα format εικόνας στο Internet είναι το GIF, το JPEG και το PNG.
To GIF ενδείκνυται για εικόνες με επίπεδα χρώματα. Το μέγιστο βάθος χρώματος μίας εικόνας GIF είναι 256 χρώματα, συνεπώς το εύρος του είναι περιορισμένο. Για εικόνες όπου το βάθος χρώματος πρέπει να είναι πολύ πιο ευρύ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το format JPEG, το οποίο είναι στην ουσία ένα συμπιεσμένο format.
Οι εικόνες με format PNG έχουν αρκετά υψηλότερη ποιότητα, αλλά αυτό με το κόστος του μεγαλύτερου μεγέθους αρχείου. Το format PNG είναι όμως ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλουμε να εισάγουμε μία εικόνα ακανόνιστου σχήματος (όχι παραλληλόγραμμου) λόγω της δυνατότητας για διαφανές background που προσφέρει το συγκεκριμένο format.

Επεξεργασία εικόνων
Πριν την ανάρτηση των εικόνων, πρέπει να προχωρήσετε σε συμπίεση τους και να τις αποθηκεύσετε σε κατάλληλο μέγεθος. Αν χρησιμοποιείτε εικόνες, π.χ. από ένα smartphone, η ανάλυσή τους μπορεί άνετα να ξεπερνά τα 3.000 pixels, λόγω της υψηλής ανάλυσης της κάμερας του smartphone. Αν δεν προχωρήσετε στην κατάλληλη συμπίεση και μείωση του μεγέθους τους, οι εικόνες αυτές θα αργούν ιδιαίτερα να κατέβουν όταν κάποιος προσπαθεί να διαβάσει το περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει.
Για την επεξεργασία των εικόνων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λογισμικό εικόνας όπως το Photoshop ή και το δωρεάν GIMP. Με τέτοια εργαλεία μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας για τις ανάγκες του περιεχομένου σας.

Δικαιώματα χρήσης εικόνων
Το περιεχόμενο σας πρέπει γενικά να είναι νόμιμο και να ακολουθεί τους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που προσφέρουν βιβλιοθήκες εικόνων με πληρωμένα τα πνευματικά δικαιώματα από όπου μπορείτε να πάρετε εικόνες δωρεάν ή με ένα σχετικά μικρό κόστος.
Αν θέλετε να βρείτε εικόνες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων μέσω του Google Images, μπορείτε να κάνετε μία αναζήτηση και στη συνέχεια να:




  • Επιλέξετε το εικονίδιο «Εργαλεία», για να δείτε τη «Σύνθετη αναζήτηση».
  • Αφού επιλέξετε «Σύνθετη αναζήτηση», επιλέξτε το φίλτρο «δικαιώματα χρήσης» και εισάγετε των τύπο δικαιωμάτων που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

Όσες περισσότερες εικόνες έχετε στην σελίδα σας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να σας στείλει επισκέπτες η google. 
Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο να αναζητήσετε τις σωστές εικόνες και να τις μορφοποιήστε ανάλογα, για εισαγωγή στο περιεχόμενό σας.
Και τέλος, μην υποτιμάτε την οπτική επικοινωνία με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας.

Διάβασε περισσότερα άρθρα για SEO ιστοσελίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου