Το προφίλ του Έλληνα affilate marketer

το affiliate marketingk στην Ελλάδα
Το affiliate marketing εξαπλώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια (αν και καθυστερημένα) στην χώρα μας, χάρη στο μοναδικό του πλεονέκτημα, να πληρώνει βάσει αποτελέσματος. Έχουν αρχίσει να το εμπιστεύονται όλο και περισσότερο οι marketers, τα affiliate δίκτυα αναπτύσσουν εργαλεία μέτρησης και προώθησης, εφάμιλλα των δικτύων του εξωτερικού, ενώ και οι affiliates αυξάνονται καθημερινά, δημιουργώντας sites ειδικού περιεχομένου και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές προώθησης.
Χάρη στο μηδαμινό οικονομικό του ρίσκο, αλλά και στη δυνατότητα που προσφέρει να μετρηθούν και άλλου είδους ενέργειες, όπως συμμετοχή σε διαγωνισμό, Facebook likes κ.λ.π., το Affiliate Marketing κρίνεται αποτελεσματικό για κάθε είδους εταιρεία που επιθυμεί να ενισχύσει την online παρουσία της.
Καταναλωτικά προϊόντα, αυτοκίνητα, είδη ομορφιάς, ταξιδιωτικές εταιρείες, τηλεπικοινωνίες, εταιρείες μόδας, αεροπορικά εισιτήρια, sites προσφορών, online ασφαλίσεις, online παιχνίδια, στοίχημα, είναι οι κυριότερες κατηγορίες εταιρειών που έχουν επενδύσει στο Affiliate Marketing.




Η ForestView ζήτησε από την Focus Bari τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή έρευνας που πραγματοποιήθηκε online τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2013 και απευθύνθηκε σε Affiliates ανά την Ελλάδα, με στόχο την σκιαγράφηση των Affiliates και την καταγραφή των απόψεών τους για τη λειτουργία του Affiliate Marketing στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενδιαφέροντα:

  • Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι affiliates είναι άντρες, ως επί το πλείστον ηλικίας 25-44 χρονών, με ανώτερη μόρφωση, και γεωγραφικά, ακολουθούν περίπου τις αναλογίες του πληθυσμού.
  • Ο ένας στους τρεις Affiliates δηλώνει ότι άρχισε να ασχολείται με το Affiliate Marketing από το 2012, ο ένας στους τέσσερις από το 2011, σχεδόν ο ένας στους πέντε Affiliates από το 2010, ενώ οι «παλιοί» αγγίζουν το 22%, και τους συναντάμε περισσότερο στην περιοχή της Αττική.
  • Οι περισσότεροι (σχεδόν οι τέσσερις στους πέντε) δηλώνουν ότι ασχολούνται με το Affiliate Marketing ως μια part time δραστηριότητα, και μόνο το 22% την δηλώνει ως κύρια. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς (54%) ασχολούνται με αυτήν τη δραστηριότητα καθημερινά και μάλιστα αφιερώνουν το 43% του εργάσιμου χρόνου τους.
  • Το 85% έχει παράλληλα και κάποια άλλη επαγγελματική ιδιότητα, ο ένας στους δύο έχει μια δική του επιχείρηση (κατά κύριο λόγο στους τομείς της πληροφορικής, του digital marketing και της τεχνολογίας), ο ένας στους τρεις είναι ελεύθερος επαγγελματίας σε κάποιο άλλο χώρο, και το 29% είναι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις εκτιμούν ότι ο κλάδος τους θα ανέβει, και το αιτιολογούν τόσο επειδή γενικότερα αναμένεται άνοδος στον ευρύτερο χώρο του digital και του e-commerce, όσο και γιατί οι πελάτες πληρώνουν με βάση τα αποτελέσματα.
  • Για να έχουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, οι Affiliates διατηρούν κατά μέσο όρο 3,8 sites, 2,3 blogs, 5,4 Facebook Pages, καθώς επίσης και μηχανισμούς emailing και newsletters. Επιπλέον, για κάθε καμπάνια που αναλαμβάνουν μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν ειδικές ενέργειες, microsites, νέες Facebook Pages, διαγωνισμούς, παιχνίδια κλπ.
  • Επανεπενδύουν κατά μέσο όρο το ένα τέταρτο των εσόδων τους από το Affiliate Marketing, για να αυξάνουν την επισκεψιμότητα και τη δημοτικότητα των σελίδων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου